2013-01-29

Mohawk Double Rocker

Den andra recensionen jag skrev i helgen, för en öl som ännu inte finns kommersiellt: Mohawk Double Rocker som fantombryggare Stefan Gustavsson bryggt för Mohawk Brewing Company hos De Proef.

Det är en mycket experimentell öl där de försökte få fram en så alkoholstark öl som det bara var möjligt. I grunden är det en blandning av en DIPA och ett barley wine bryggt med champagnejäst som matats med socker allt eftersom den jäst. Därefter har ölet fått ligga i två sorters amerikanska whiskyfat. Resultatet blev till slut i september 2012 inte de 20 % som var målet, utan ”bara” 17,2 %. Allt som allt blev 1.200 liter bryggda.

Ölet finns ännu inte att köpa, men distributören Wicked Wine jobbar på att få in den som en exklusiv lansering på Systembolaget under året.

Färgen är brunsvart, vätskan klar. Litet ljusbrunt skum.

Doften är vaxig/plastig med smör. Den är mycket kraftfull med en rejäl mängd rå alkohol. Vin. Whisky. Maskrosor och smörkola. Den är komplex men också omogen och bångstyrig.

Smaken är lika kraftfull som doften, den har också en hel del het alkohol. Likörgodis, maskrosor och Fruxo-tablettask. Stor kropp. Eftersmaken är fruktig med alkohol som bara växer och massor av torkade frukter och godis med frukt i sprit. Alkohol och ungersk fruktsprit (Palinka) i slutet.

Kolsyran är mjuk, vätskan sträv och tjock.

En del öl mognar och utvecklas av ett par års förvaring. Den här, vill jag mena, kräver snarast en sådan behandling för att bli fullt njutbar. Inte en öl för alla, men de som gillar starka experimentella stora öl har klart något att se fram mot; jag har inte druckit något liknande Svenskt tidigare.

Senare tillägg: Den här kommer att dyka upp på vissa krogar under februari 2013. 

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Smakprov.

Bild: Wicked Wine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar