2013-01-18

Nils Oscar Fyra Årstider Höst

Att ordet ’höst’ förekommer i samband med Nils Oscar Fyra Årstider är ingen slump. Det är ju höst nu. Eftersom vi i Sverige har just fyra årstider lämpar sig namnet för ytterligare lanseringar. Det lämnar tre årstider för nya lanseringar…

Så skriver Nils Oscar Company i sin pressrelease för Nils Oscar Fyra Årstider Höst som är en saison/farmhoude ale som lanserades i oktober 2012. Alkoholhalten är 7,2 %.

Ölet är bryggt med pale ale malt, abbeymalt och carabelge. Den har humlats med First Gold, Souvereign, Saaz och Tettnang. Två jäststammar har använts: Belgisk ale och Saison. Dessutom har den kryddats med den ganska ovanliga kryddan Bockhornsklöver.

Färgen är brun med lite guld (25 EBC). Fastän det finns jäst på flaskans botten är nästan all vätska klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är medelstark med en del beska och blommig humle och lite bruna rostade toner. Något slags kryddor. Mjuk söt brödighet.

Smaken inleds med en tydlig belgiskt jästig ton (koriander, gröna löv), mjuk maltsötma liksom lätta citrustoner och en snabbt torr passerande ton av kaffe. Friska örter. Medelstor kropp. Ganska så torr eftersmak med växande kryddighet. Sträv. Kex. Lite alkohol i slutet liksom lite fet pepprig jäst och lång kryddighet (kryddpeppar?).

Små bubblor, medelkraftiga. Rätt krämig vätska, mjuk.

Belgisk. På minner om någon klosteröl jag någon gång druckit någonstans. Och så lyckades jag aldrig placera den där kryddan. Aningen tunn, faktiskt.

Hm, det verkar inte bli någon Fyra Årstider Vinter i år. Men det kommer väl fler vintrar…

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: September 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar