2013-01-15

Viven Blond

Tredje och näst sista öl från Pilsnergubbarnas Viven-mixlåda är en belgisk blond på 6,1 % vid namn Viven Blond. Brouwerij van Viven har bryggt den hos De Proef.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Ganska mycket jäst på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt, det avslutas med en trevlig krater och sjunker rätt längsamt. Rester av det blir kvar på glaset. Utseendet påminner mycket om en tjeckisk pilsner.

Den rejäla doften är mjuk med fruktiga/fenoliska jästtoner. Den är mycket söt. Medelstor beska med humliga toner av hö och torkade blommor. Metall, smör och alkohol i bakgrunden.

Smaken är söt och ren med lite blommor, metall och medelstor beska som mildras rätt fort. Torkade äpplen och aprikoser. Lätt kropp. Eftersmaken har lite alkohol men framför allt en lite tvålig jästton. Avslutningen är ganska besk med blandade färska frukter.

Kolsyran är kraftig, massor av små kortlivade vassa bubblor. Vätskan är lätt.

En blond utan större krusiduller, den gör bara vad den ska: Okomplicerad och lätt att ta till sig.

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 38:90 (genomsnitt för flaskorna i lådan), denna flaska var ett varuprov. Bäst före: 21/06/14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar