2013-01-13

Viven Ale

Importören Pilsnergubbarna har inte bara engelsk och tjeckisk öl i sitt sortiment (som jag tidigare recenserat), utan också belgisk, som säljs i två olika mixlådor på Systembolaget.

Den ena, Viven belgobox, innehåller 4 flaskor vardera av 4 öl från Brouwerij van Viven (som fysiskt brygger dem hos De Proef). En av dessa är en belgisk pale ale på 5 %, Viven Ale. Det får bli kvällens recension!

Färgen är djupt guld (10 EBC), vätskan är klar. Det finns en del jäst i flaskans botten, men den är lätt att hålla kvar när man häller upp ölen. Det tre fingrar höga skummet är gulaktigt och luftigt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är rätt lätt: Mjuk sötma, lite kola och en jordig aning. Tobak? Mild beska i bakgrunden. Den förväntade jästiga/kryddiga doften finns där men är svag.

Smaken startar beskt och friskt, sedan dyker halvsöt malt och fenolisk jäst upp. Smakerna är milda och mycket balanserade. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har toner av olagrad ost, lite syrliga vete-toner och växande alkohol Avslutningen innehåller märkbar alkohol och lite färska örter.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och något torr.

Jodå, den här var balanserad och mjuk. Faktiskt så pass att den gränsar till att vara tråkig. Den fungerade dock finfint till smörgåsar med mild ost, det går inte att säga annat.

Betyg: 3,01. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 38:90 (genomsnitt för flaskorna i lådan), denna flaska var ett varuprov. Bäst före: 07/11/13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar