2013-01-08

Pistonhead Christmas Carol

Spendrups tillhör de bryggerier som skickar ut de fylligaste pressmeddelandena. Detta gäller även julölen. I år fick så äntligen Brutal Brwing-etiketten ut sin julöl, den här gången en mörk lager på 5,6 % benämnd Pistonhead Christmas Carol.
Inför julen har Brutal Brewing varvat julklappsinköpen med bryggning av öl. Julklappen till alla ölälskare är en mörkt mahognyfärgad underjäst lager – Pistonhead Christmas Carol Edition.

Typiska julöl är mörka och fylliga med mycket smak. I jultrimmade Pistonhead kombineras fyra maltsorter som skapar en fyllig maltkropp, med bränd och rostad karaktär. Till det, en injektion av tre humlesorter som bjuder på en humleblommig doft med inslag av grapefrukt och citrus.

– Allt i skön ölstil à la Pistonhead, säger gänget på Brutal Brewing. Ett gott julöl i kombination med lite avkopplande häng med nära och kära – så mycket mer behövs inte för att det ska kännas som julafton. Gott och tillbakalutat, lite pistoniserat med andra ord.
Ölet är bryggt med pilsnermalt, ljus karamellmalt, svartmalt och caraaroma. Humlen är Magnum, Saazer och Cascade.

Färgen är mörkt rödbrun (70 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och ljusbrunt. Det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några större rester på glaset.

Doften är torr och rostad med vaga aningar av maltsyrlighet och kryddor. Choklad och nötter är tydligare. Den påminner en hel del om engelsk porter. Inte så dumt.

Smaken startar med karamell, lite kryddor och en tydlig beska. Torkade frukter och -blommor.  Mörk choklad, syrliga körsbär och en liiiten aning saltlakrits. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är maltig utan att bli söt. Rena beska toner, lite blommor och en uppfriskande aning citronskal. Choklad och en krispig beska i slutet.

Vätskan är medelmjuk, kolsyran lätt till medium. De friska bubblorna är små.

Jag gillade den här, den är frisk och balanserad med ett bra djup utan att bli tung. Som en mix av de tyska och enelska mörkbruna ölen. Såg att några som skrivit om den när den var färsk tyckte att den var lite obalanserat besk, men det har i så fall gått över nu.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012 (lagerstatus). Pris: 15:90 för 500 ml. Bäst före: 26.09.13.

Extra notis: Beer Advocate har nyligen ändrat sitt betygssystem och tillåtit kvarts-betyg (2,25 och sådär). Det gillar jag faktiskt.

5 kommentarer:

 1. Rätta mig om jag har fel. Har inte julen just passerat?

  God Jul eller vad man nu säger :)
  Bryggare Bing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag står givetvis över sådana världsliga saker som kalandrar.

   Radera
 2. Jag tyckte den smakade väldigt metalliskt, som att dricka flytande kopparmynt.. fast kallt. Gav bort min flaska till farsan som tvingade i sig den. Är man av den gamla skolan så lämnar man inte odrucken öl på bordet. ;)

  God fortsättning på dig Bark!

  SvaraRadera
 3. Hej

  Messerschmitten framme: Som gammal pappersbruk arbetare så är en kalander den maskin som gör ett papper glättigt eller blankt, en kalander flera kalandrar, du menade givetvis kalender, sorry kunde inte hålla mej.

  Annars fortsätt med den bästa ölbloggen i landet
  Bo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt, ju äldre jag blir desto sämre stavar jag.

   Tack för berömmet annars.

   Radera