2013-01-25

De Graal Belzebubs Brewed Bulldozer

Så har turen kommit till den sista av mixlådorna från importören Pilsnergubbarna: De Graal Belgobox. Jag fick ju ett recensionsexemplar av de här ölen i september så det är hög tid att ta sig an dem.

De Graal har en belgisk IPA på 6,5 %; SloCK. Ölen har liksom de i den andra belgoboxen döpts om av importören, och heter här Belzebubs Brewed Bulldozer. Den är enligt etiketten försiktigt kryddad, utöver humlen.

Ölen är ljust guldfärgad (7 EBC), vätskan är klar. Det höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset. Det finns lite jästfällning på flaskans botten.

Doften är opolerad, nästan rå: Alkohol. Belgisk fruktig jäst. Citrusfrukter. Feta kryddor (koriander?). Mjuk sötma. Rejäl ren beska och en del blommor.

Smaken är mjukare än vad doften indikerade. Kryddor i bakgrunden liksom belgiska jästtoner och en hel del beska. Alkohol och färska örtkryddor. Lätt kropp. Lite metall i eftersmaken, växande sötma med tydlig ton av smördeg. Den korta avslutningen är söt och metallisk.

Kolsyran är kraftig på gränsen till vass; de stora bubblorna kortlivade. Den lätta vätskan är något mjuk i munnen.

IPA? Tja, kanske. Den känns mer som en välhumlad tysk eller belgisk pilsner brygd med belgisk ale-jäst. Inte så pjåkigt, men inte direkt stiltypiskt om man är ute efter det.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Som den del av en mixlåda i beställningssortimentet. Pris: 40:10 i genomsnittligt pris per flaska (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 08/2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar