2013-01-20

Ayinger Winter Bock

Dags för ännu ett återkommande öl:  Ayinger Winter Bock från tyska Brauerei Aying. Det är en bock på 6,7 %.

Aying förresten. Var ligger det egentligen? Ah, där nere.

När jag recenserade den här ölen förra gången, i december 2009, så gillade jag den och tryckte på med 4,53 i betyg. Jag tyckte att det var en stor komplex maltig öl utan att slå över i att bli tung eller klumpig (recensionslänk). Jag tycker redan nu att den är lite bortglömd bland säsongens julöl.

Vätskan är mörkt brun och klar, den påminner mycket om Coca-Cola: 45 EBC. Det stooora skummet är varmt beige, det tar ett tag att hälla upp ölen i sejdeln. Skumkronan sjunker långsamt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är maltig med rostade/brända toner av hårdrostat bröd, ren beska, sött vörtbröd och mörk choklad. Mjukt och lyxigt.

Vörtbrödet (och lite osätad Coca-Cola) återkommer i smaken. Rostade toner, pumpernickel och kolabräck. Torkade frukter, framför allt katrinplommon men också kanderade äpplen. Lätta syrliga toner skulle kunna föra tankarna till porter, men det stämmer inte helt, här är fokusen mycket större på nötiga rena toner som drar åt det fruktiga. Den rä väldigt mjuk och rund i smaken. Stor kropp. Eftersmaken har samma komplexa maltighet och rena beska som tillsammans gör den mycket lättdrucken. Slutet är behagligt beskt med karamellig chokladdryck utan socker, aningen jordig beska och en liten aning av gammal whisky.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna mjuka. Vätskan är medelmjuk utan kladdighet.

Skissbetyg: 4,39. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment vintern 2012 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 10.13.

Jag ser nu också att de ändrat etiketten sedan senast:

2009.

3 kommentarer:

 1. Mats-Johan Flinck20 januari 2013 kl. 23:50

  Till saken hör att Winter bocken bryggs enligt exakt samma recept som Ayinger Celebrator (världens högst rankade doppelbock). Enligt Ayingers export manager är det alltså exakt samma öl som av markandsföringsmässiga skäl säljs under 2 olika namn.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Sven-David Svensson26 januari 2013 kl. 19:16

   Denna Winterbock har jag provat. Den var en riktig höjdare. Synd att den redan är slut på Systembolaget. Det är Brill&co som importerar den.
   Kanske importerar han Ayanger Celebraror? Detta måste undedrsökas. I så fall blir detr en privatimport.

   Radera