2013-01-16

Viven Imperial IPA

Nu har det blivit sådär igen: Här har jag låtit dubbel IPA ligga i skafferiet sedan september. Min ursäkt var att jag trodde att det, likt de tre andra ölen från Brouwerij van Viven var en belgisk öl, en belgisk IPA.

Men idag när jag skulle dricka den insåg jag att det var en amerikansk DIPA. Och de ska ju drickas så fort som möjligt.

Så när ni läser den här recensionen, var medvetna om att ölen är minst ett halvår gammal. En gissning är att den är bryggd i slutet av juni 2012.

Viven Imperial IPA är en DIPA på 8 % bryggd hos De Proef i Belgien. Den är humlad med Tomahawk och Simcoe.

Färgen är brun-orange (25 EBC), vätskan är klar, det finns lite jäst på flaskans botten, men den går lätt att dekantera i glaset. Skummet är enormt, luftigt och beige. Det toppas av en snygg krater och sjunker långsamt ner under det att det lämnas tjocka rester på glaset.

Doften är humlig med massor av grapefrukt, pomerans, apelsiner, nyutslagna träd, kex och småkakor, blommor och trädsav. Aningar av röda äpplen, gräddgodis och metall.

Smaken är besk med massor av citrusfrukt och exotisk frukt. Tjocka söta toner av koncentrerad apelsinjuice, citronskal och pomerans. Sötman har toner av knäck, frukt-karameller och kex. Medelstor kropp. Eftersmaken är aningen salt med mer av de fruktiga smakerna, digistivekex och en mjuk beska. Avslutningen är balanserad med en lätt smak av alkohol.

Kolsyran är mjuk med rätt få medelstora bubblor. Vätskan är kladdig utan att bli tung.

Tillsammans med en skål Haldiram Bombay Mix så utvecklades beskan, men det tillkom också en lite tvålig ton i humlen.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 38:90 (genomsnitt för flaskorna i lådan), denna flaska var ett varuprov.Bäst före: 25/06/14.

1 kommentar:

  1. "Men idag när jag skulle dricka den insåg jag att det var en amerikansk DIPA. Och de ska ju drickas så fort som möjligt."

    Håller helt med! En Amerikansk DIPA bör man hälla i sig på väl under 10 sekunder!

    Jag brukar inte märka ord, men din formulering fick mig att småskratta lite och minnas vissa studentikosa tävlingar...

    SvaraRadera