2013-01-28

Skebo P A

Jag var i Stockholm i helgen. Den som under tiden haft ens ett vagt intresse av text om öl vet ungefär vad som hände, men det kommer ett resereportage om någon dag bara för att.

Ölmässigt inleddes det med ett kort besök på Akkurat där jag gratulerade Stene till att ha fått sitt ställe utsett till Sveriges bästa ölbar på RateBeer. Med all rätt, även om uppdelningen bar – restaurang på den siten kanske inte passar Sverige så bra.

Drycken blev från deras handpumpar, ännu en specialbryggd från Skebo Bruksbryggeri: P A, en engelsk pale ale på 4,8 % som aromhumlats med Pilot och Admiral som annars betraktas som bitterhumle.

Vätskan är klar och kopparfärgad (15 EBC). Det låga skummet är luftigt och vitt.

Doften har en del maltig karamell, den är rätt lätt och mjuk med en fin beska och en aning krusbär.

Smaken startar med en bra framträdande beska. Ölen är välbalanserad med en stor kropp för styrkan. Aprikoser och torkade frukter, lite antydan till engelsk jäst och källare. Fin lång beska i eftersmaken liksom kex och syrliga bär. Långt beskt slut med bra balans.

Frisk medelstor kolsyra med stora bubblor och lätt något krämig vätska.

Mycket trevlig, det är bara att konstatera att Bengt och gänget på Skebo åter gjort en mycket frisk, lättdrucken och god öl på lagom alkoholnivå.

Betyg: 4,06. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 78:00 för 562 ml.

1 kommentar: