2013-01-12

Gotlands Wisby V Jubileum

Vi tar en till från i höstas: Wisby V Jubileum från Gotlands Bryggeri, en öl som togs fram till deras femårsjubileum som självständigt bryggeri (bryggeriet som sådant fyller 18 i år). Den är på RateBeer kategoriserad som ett Barley Wine, men jag har funderat och till slut kommit fram till att jag registrerar den som en amerikansk strong ale. Den är väldigt experimentell och det ingår amerikansk humle i receptet, så då knökar jag in den i det närmsta ”övrigt” som Beer Advocate har att erbjuda.

Ölen är dels brygd med skotsk alejäst, dels med bayersk veteölsjäst. Fem maltsorter ingår. Sedan har den lagrats på ekfat och till sist torrhumlats med Citra. Alkoholhalten är 8,5 %.

Färgen är mörkt brun-röd (40 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och luftigt, det lämnar en hel del rester på glaset efter sig.

Doften är kraftiog med tydliga toner av vetemalt och bayersk jäst: Tvåliga fenoler, banangodis och exotisk frukt. Det finns också citrustoner av citron, citronskal och apelsinjuice. Kraftig krispig beska. Aningar av knäck, choklad och indiska kryddor. Den är rik, inbjudande och riktigt läcker.

Givet att den här ölen är ett drygt halvår så är smaken förvånande frisk och besk. Exotisk frukt, choklad, knäck. Bananskal, gröna frukter och bland citrustoner. Den är rätt så torr, lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är ännu torrare, på gränsen till astringent med mer vete-toner. Bananskal. Ingen alkohol. Gammaldags fruktkarameller och lite jordiga engelska humletoner. Det kvardröjande slutet har syrliga toner av bananer och nötter.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk och något torr.

En mycket intressant öl, kanske mer att betrakta som något slags muterad vetebock än något annat. Doften lovade oerhört mycket, men smaken infriade inte riktigt dessa löften. Kul och god i vilket fall, och fungerar utmärkt till het Bombay Mix!

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2012 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: Utgången av 2021.

4 kommentarer:

 1. Hej

  Tack för en trevlig rec. Du nämner inledningsvis att du funderat och kommit fram till att detta är en amerikansk strong ale och inte ett barley wine. Kan du förklara hur du kommer fram till denna distinktion och vad är det enligt dig som utmärker en den ena och en den andra stilen ? åtminstone hade det varit intressant å få veta vad som gjorde att du just i detta fall valde å titulera bryggden den aktuella genre och inte ett barley wine ? Anleningen till min fråga är att jag själv allt som ofta brottas just med dessa frågor samt att jag själv ännu inte riktigt bestämmt mig för vad som rymms inom genren Amerikansk strong ale ännu. Upplever personligen denna genren som ngt av en slaskhink för svårbestämda öl !??
  Mvh, ölfanatiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något barley wine är det definitivt inte, när jag tänker på den stilen så ska den antingen vara elegant tungt kraftig och ganska söt (engelsk variant) eller elegant tungt kraftig och ganska söt med amerikansk humle inom intervallet märkbar till åh-herre-gud.

   Nu klickade jag i "amerikansk barley wine" enbart utgående från beskrivningen på flaskan. Hade jag tänkt till lite efter att jag skickade in recensionen hade jag helt klart valt stilen Weizenbock i stället. Jag tycker nu att det är det närmaste man kommer den stilbeskrivningen med stora och tydliga toner av vetemalt och vetejäst med frukter, alkohol och kryddor.

   Men men.

   Radera
  2. Annars håller jag med om att "amerikansk strong ale" är något av en "övrigt". Visst finns det modern humle i den här, något som inte är typiskt i en Weizenbock, men det var långt ifrån något dominerande.

   Hade någon lämnat in den här i en hembryggartävling som en weizenbock hade det varit ett stort handikapp och den hade sorterats bort ganska tidigt oavsett hur subjektivt god den är. Men nu är det ingen hembryggartävling utan jag försöker recensera både med respekt för bryggarens kreativitet, traditionens stilar och min upplevelse.

   Radera
 2. Tack och bock för utförligt och tänkvärt svar. Har inte smakat denna själv och hade ingen detaljerad koll på detta verk innan jag läste din rec. Efter att ha läst din beskrivning av doft och smak så drog jag spontant en del paraleller till Tap X Mein Nelson Sauvin som jag vet tituleras Weizen bock av de flesta. Håller för övrigt med dig till punkt och pricka vad gäller karaktäristiken hos de olika "nyanserna" av ett traditionellt Barley wine samt at vi inte hittar det här. Att sedan den ovan rec ölen skulle sorterats bort som en Weizen bock i en tävling för bedömning utifrån genre är även jag övertygad om. Det intressanta här var dock att höra din åsikt och dina tankar kring det stiltypiska inom de genrer som här nämnts.

  SvaraRadera