2013-01-12

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Double IPA

Kollade igenom kalkylarket. Såg plötsligt att jag verkligen borde dricka en öl. En DIPA. Ja, den borde väl ha druckits så fort som möjligt men men…

18th Anniversary Wood Aged Double IPA från Great Divide, alltså. Den har lagrats i ståltank med ekchips. Alkoholhalten är 8,5 % (undrar varför den är listad som 10 % på Beer Advocate?).

Färgen är röd-brun (30 EBC), vätskan är visserligen rätt klar, men den är fylld av små flytande jästpartiklar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjuk, söt och humlig. Apelsinskal, mandariner. Tunga toner av söt karamellig malt. Lite gummi och smör, liksom alkohol i bakgrunden.

Smaken är maltig med en mjuk citrus-beska: Mandariner, grapefrukt, citroner. Lite fatlagrade oxiderade toner av russin och katrinplommon. Beskan är något metallisk, det är gansak uppenbart att den här ölen börjar bli väl gammal. Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av cognac och likörgodis, växande alkohol och furuvirke. Mjuk beska och gammal whisky i det något unkna slutet.

Kolsyran är medelstark, de små få bubblorna är något vassa. Vätskan är medel-tjock och kladdig.

Nja, när den här var färsk hade den nog en större beska som gav den kraft som denna öl saknar idag.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter augusti 2012, slutsåld. Pris: 92:20 för 650 ml. Bäst före: JAN 2013.

6 kommentarer:

 1. Oj oj. Blir ner i källarn och gräva bland flaskorna ikväll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa DIPA kan åldras till ett dugligt amerkanska barley wine (jag hade väl på något sätt hoppats på det med den här). Den här kommer med största sannolikhet bara att bli dammigare och tråkigare.

   Radera
 2. Var är normal livslängd på en DIPA? Har en hop GD Hercules med bäst före 13 juni. Det är väl bara att dricka så fort som möjligt antar jag. Det är inget fel på smaken direkt, men den är inte riktigt lika häftig som jag minns den senast jag drack den. Jag kan tänka mig att spara ett par flaskor några år för att se vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det allmänna svaret är "så färsk som möjligt", det finns de som inte dricker USA-importerad DIPA alls här eftersom de anser att den 2-3 månader långa transporten förstör balansen i ölen. Men någonstans kring "några månader" ligger väl egentligen gränsen.

   Radera
 3. Svar
  1. Generellt, svepande svar: Starkt, mörkt, flaskjäst.

   Här är lite länkar: Lite om lagring

   Radera