2013-01-07

BrewDog Dead Pony Club

Hengen tillbringades i Uppsala. Alla tre ölkrogar jag känner till (O'Connors, Buddy's, Pipes of Scotland) besöktes minst en gång. Tyvärr var det nya högintressanta stället Hijazz Dryck semesterstängt.

På O'Connors lever i mångt och mycket det svenska pub-nittiotalet kvar, vilket känns trevligt som omväxling.

Inget av ställena hade den nya Off The Rails från närbelägna Train Station Brewery, som jag hade hoppats lite vagt på. Det var lite trist. Hoppas att det kommer fler chanser att få tag i den.

Nå, när jag tittat igenom flaskkylarna hittade jag något extra intressant: Dead Pony Club, en APA från BrewDog på låga 3,8 %. Jag har sedan den lanserades i somras varit lite extra nyfiken på hur de skulle lyckas med det här konceptet.

Vätskan är nästan klar, färgen är bärnsten. Det fingertjocka skullet är varmvitt och luftigt.

Doften är sötsyrlig som citronlemonad/saft. Lite tobak och gröna växter/humle i bakgrunden.

Smaken startar torrt med oväntade toner av torkade grönsaker och alger. Syrlig beska, men det finns inte mycket bakom utan det blir lite tomt. Grön och besk humle. Lätt kropp. Eftersmaken är ännu tunnare med lätt beska och sötma. Slutet är kort med en gräddig ton.

Medelstark kolsyra, små bubblor. Lätt vätska.

Jag hade å ena sidan hoppats en del på den här. Britterna brukar ju vara duktiga på lågalkohol-ale. Sedan insåg jag att det faktiskt var mer väntat att den skulle bli lite medelmåttig; det finns ju inget stil-brittiskt i BrewDog-ölen.

Och visst borde det finnas plats för en snyggare ölkrog till i storstaden Uppsala?

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris / bäst före: Okänt.

5 kommentarer:

 1. Angående antalet ölpubar i Uppsala får man ta med i beräkningen att det finns flera bra studentpubar också, framförallt Ghuben och Orvars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Men hur stor del av befolkningen kan komma in där?

   Radera
  2. Omkring en fjärdedel av Uppsalas befolkning. O'Connors, Buddys och Pipes har nog rätt få studenter i sitt klientel, så om man ska jämföra antalet kvalitetsölpubar mot stadens storlek/befolkning ska man nog räkna bort studenterna. Men jag skulle ju inte klaga om fler krogar i stan satsade på bredare och djupare ölsortiment :)

   Radera
  3. Intressant. Ja bå blir det ju förstås annorlunda mot andra liknande städer. Får försöka igen någon gång när Hijazz Dryck har öppet.

   Radera
 2. Gästrike-Hälsinge nation (Ghuben) anordnade en väldigt trevlig ölprovning förra våren med Henok Fentie och grabbarna grus från To Øl. Fick verkligen upp ögonen för de två bryggerierna då och den provningen var inte bara för studenter utan för allmänheten likaså om jag minns rätt.

  SvaraRadera