2013-01-31

Fullers Past Masters Double Stout

Den andra ölen i Fuller's serie Past Masters är en Double Stout på 7,4 %, den fanns tillfälligt hos Systembolaget i september 2011. Den är brygd med en speciell sort malt, ”Plumage Archer” som mältats och torkats enligt artonhundratalsmetoder.  Till skillnad från de andra två ölen i serien, XX (recension) och Old Burton Extra (recension) är informationen förutom det mycket begränsad.

Det hade varit intressant att få veta mer. Övrig malt? Humle? Socker? Om den bryggdes på något speciellt vis. Och så vidare.

Men det blev öl i slutänden, vilket väl trots allt är det viktigaste.

Färgen är kolsvart (80 EBC), det finns jästfällning i flaskan. Det två fingrar höga beiga skummet sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rik och krämig. Massor av saltlakrits, fuktig-blommig beska, mörk choklad, rökt skinka och svarta vinbär. Aningar av plåster och Marmite. Röken blir kraftigare när ölen blir rumstempererad.

Smaken är mjuk och fastän det finns en framträdande beska är det den salt-rökta malten som spelar huvudrollen. Röken är som… den är mer som bränt gummi eller gammal färg än Bambergs-chark. Aningar av svarta vinbär och torkade röda bär, lite alkohol. Medelstor kropp. Eftersmaken är salt med lakrits och det drar nästan åt tjära och hårdstekt bacon. Fast det sticker aldrig iväg åt något håll, smakerna hålls samman bra. Torra toner av björnbär och en aning av limeskal. Den långa avslutningen har toner av träkol, gröna växter och svarta vinbär.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk och krämig.

En komplex brygd  – lite torr i början men allt sötare allteftersom med en fort passerade alkoholton. De rökiga tonerna från den speciella gammaldags framställda malten skapar en smakprofil olik allt annat jag druckit.

Undrar om Fuller's kommer att fortsätta det här projektet? Jag hoppas det. Det skulle vara väldigt trevligt att få chansen att prova en Mild, en IPA eller en AK från 1800-talet eller tidigt 1900-tal!

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2011 (slutsåld). Pris: 34:50 för 500 ml. Bäst före: 19/APR/14.

1 kommentar:

  1. It contains No. 3 invert sugar. I'm trying to remember what the hops were.

    The series is set to continue with another beer being brewed sometime in the next few months.

    SvaraRadera