2013-01-21

Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter 2010 - igen


I december 2010 provade jag Valsviken Vinterporter från Nynäshamns Ångbryggeri (länk).

Jag var inte alls imponerad, tyckte den var tunn och påminde mer om en färgad barley wine än en porter. Jag beslutade att spara undan den andra flaskan ett tag och se vad som hände om ett tag.

Ett tag har nu gått, och jag är rätt nyfiken på vad som hänt på två år.

Friskt pys när jag öppnar flaskan. Inget skummande i densamma. Vätskan är nästan svart, bara antydan till brunhet i kanterna (70 EBC), vätskan ger ett tjockt intryck när jag häller upp. Det pyttelilla skummet försvinner iväg fort, jag hinner se att det är beige-brunt.

Doften är mjuk och ytterst elegant. Choklad, svarta vinbärssaft, lite kryddnejlikor och kanske en aning vanilj. Tydlig men ändå mjuk alkohol, torkade röda frukter.

Smaken är finslipad, avrundad och jag kommer inte på något bättre ord än ”elegant”. Aningen svart vinbärssaft, mörk choklad, kaffepraliner, lite starkvin (vit port?). Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av körsbär i likör-praliner, en mycket lätt blommig beska, katrinplommon och lite knäck. Ingen märkbar alkohol förrän lite i slutet då den är värmande snarare än spritig. Någonstans i det långa slutet kommer jag att tänka på… röd starkvinsglögg spetsad med rom.

Kolsyran startar friskt med små bubblor, men de är få och mycket kortlivade. Vätskan är mjuk och relativt lätt.

Snacka om upphämtning! Den enda kritik som kvarstår från den ursprungliga recensionen är att den fortfarande är lite lätt i kroppen. I övrigt har den på alla punkter vunnit på lagringen (om man nu inte måste ha rejält med kolsyra i sin öl).

Betyg: 4,26. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment december 2010 (slutsåld). Pris: 40:60 för 250 ml. Bäst före: 1 2012.

2012 års Valsviken Vinterporter finns när detta skrivs kvar att köpa, 1:20 dyrare än då: Lagerstatus.

1 kommentar:

  1. Trevligt! Jag har en 2010 i källaren, tillsammans med en 2012, som ska få ligga till sig ytterligare ett par år. Fick tipset att ge det 4-5 år innan öppning så det här lovar ju gott! :)

    SvaraRadera