2013-01-19

Öppen ölproving Svensk (I)PA


I eftermiddags höll jag en ölprovning på De Klomp. Erfarenheten säger att ju smalare provning, ju fler gäster kommer. Och provningarna med öl i en stil är också populära. Så temat spikades till ”Svensk IPA”, och tanken var väl att hålla en lika jämn och detaljrik provning som en gång ”Trippel” eller ”Ljus lager”.

Men ju mer detaljerad planeringen blev, desto yvigare blev helheten. Och så hade det kommit in en APA som jag gärna villa ha med. Vilket säger en del om tidsandan och var de svenska bryggerierna befinner sig.

Detta dracks av mig och de knappt 30 gästerna:

  1. Train Station Off The Rails. En lätt, frisk och törstsläckande APA. Kanske lite lätt idag, den kommer att funka mycket bättre när det är 24° och lätt bris ute än bister vinter. 
  2. Hantverksbryggeriet Bödeln, en bra engelsk IPA med fint bett. När den kom någonstans i början av 00-talet var det en av de mest humlebeska ölen som gjordes i Sverige. Så inte längre, men det är en trevlig öl, det är den.
  3. Nynäshamns Indianviken Pale Ale. Det var något med den här ölen. Flera av gästerna tyckte att det snarare smakade som en belgisk blond än den traditionella IPAn den ska vara. Inte dålig, men inte vad vi väntat oss. Maltigare. Jag noterade den där spånskivan återigen.
  4. Dugges High Five! Nu är vi definitivt inne på det amerikanska igen. Efter flytten har Dugges haft lite svårt att få till sina mest humlade öl. Den här hade helt klart den humleprofil jag känner igen och tycker om, men beskan är inte riktigt framme än. 
  5. Slottskällan Eight. Kan man ha med en BIPA på en IPA-provning? Jo, det fick bli så. Trevlig och rostad med bra humle. Gästerna och jag var inte överens om huruvida de svarta tonerna mildrade eller förstärkte beskan. 
  6. Omnipollo Nebuchadnezzar. Provningen avslutades alltså med denna DIPA. Och jäklar vilket öl det är. Den tjocka malten möts av en komplex symfoni av humle som trots sin styrka ändå inte bli astringent och träig. 
Förutom spridda enstaka röster vanns den avslutande omröstningen av Neb. Jordskredsseger.

Nästa vecka presenterar Bobo 6 nyinkomna öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar