2013-01-22

Ska Molé Stout

I kväll blir det den tredje chiliölen jag recenserat någonsin: Molé Stout från Coloradobryggeriet Ska Brewing Company. Alkoholhalten är 5,8 % och enligt etiketten är den bryggd med chili, kakao och kryddor. Det är bryggeriets höst-säsongsöl.

Färgen är mörkt kallt brun (50 EBC), vätskan klar. Inget skum alls. Vanligt bryggkaffe skummar faktiskt mer.

Den torra doften är fruktig-kryddig med tydliga heta toner av konserverad chili. Grön paprika, kanel, muskotnöt och ingefära. Den påminner på något oklart sätt om något jag drack på nittiotalet, men jag har nu ingen aning om vad det skulle ha varit.

Smaken är visserligen kryddig, men inte så het som jag trott. Mestadels muskot och kanel. Bakom kryddorna tycker jag mig kunna skönja en ren och torr stout med bränd malt: Lite av ren beska, lite av malt-syrlighet. Kakao och knäck. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande chilitoner och en viss hetta, men den blir aldrig dominerande. Jag noterar också lite alkohol. Kolabönor och en lätt och kryddig sötma. Avslutningen är värmande med en kvardröjande beska och söta knäck-toner.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna vassa och kortlivade. Vätskan är lätt och något torr.

Den påminner om något. Något jag druckit eller kanske ätit för länge sedan. Men vad? Någon julöl? Något slags kryddsprit? Någon underlig sorts godis eller cholkad? Jag kan inte placera det och är lite irriterad över detta. I övrigt en öl som mer kategoriseras i ”intressant” än ”jättegod”.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter december 2012 (lagerstatus). Pris: 28:50 för 355 ml. Bäst före: 26 SEP 13.

5 kommentarer:

 1. Kände dj ingen kokos? Kanske är ngt kokosgodis du känner igen smaken från?

  SvaraRadera
 2. Vörtbröd tyckte jag den smakade.

  SvaraRadera
 3. Personligen fick jag lite associationer till det här godiset när jag drack den http://www.bubs.se/losgodis/bubs-rod-chili
  I övrigt så var det nog ingen öl jag kommer återvända till men det var å andra sidan kul att kunna konstatera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror definitivt att du är något på spåret med det där godiset!

   Radera