2011-01-01

Ytterligare tankar om gammal öl


När jag på senare tid druckit några äldre öl (hällde dessutom häromkvällen i mig en flaska Chimay blå 1999) kom jag att fundera på en sak:

Genom åren, när jag för avlägset bekanta förklarat att jag är mer än normalt intresserad av öl så har en handfull personer kommit med ungefär samma berättelse. Den går ut på att de någon gång druckit utgången öl, ljus starkölslager, och därefter blivit ”jätte-fyllesjuka” eller ”fruktansvärt bakis” efteråt.

Ölen har inte direkt varit antik, det handlar kanske om några månader eller högst 2 år efter bäst-före-stämpeln.

Jag har när jag hört de här berättelserna intagit en mycket diskret skeptisk attityd och så har det inte varit mer med det.

Frågan är om det de upplevt verkligen handlat om att de druckit denna öl. Jag kan mycket väl tänka mig att ölen smakar sämre; dammigt, trött, lite småsurt och sådär. Men kan den verkligen ha blivit ”giftig”?

Jag har själv svårt att tänka mig det. Ölens inneboende antiseptiska och (på något sätt) självstabiliserande natur verkar göra att så länge det inte smakar så illa att man spottar ur det så är det inte farligt att dricka. När frågan, formulerad på ett annat sätt, togs upp på SHBF-öldomarkursen så verkade konsensus hos de mycket erfarna öldomarna vara samma som min.

Så, frågan är om de i min bekantskapskrets som oberoende av varandra berättat om den farliga gamla ölen snarare utsatt sig själva för något slags urban myt, eller om de egentligen har druckit för mycket alkohol och vill ha något att skylla på. Eller…

Vad tror ni?

5 kommentarer:

 1. Hm... jag stod just i källaren och vände på en Gouden Carolus från 2004 och en gammal Dark Horizon och funderade på om de var drickbara. Hade en gammal St Bernardus Tripel som smakade rätt sherryaktigt. Hur länge kan man ligga på dem?

  SvaraRadera
 2. Om Dark Horizon är drickbar?? Skämtar du? :)
  http://www.ratebeer.com/beer/nogne-o-dark-horizon-first-edition/71077/

  SvaraRadera
 3. Jag köpte två DH för att dricka en direkt och låta den andra ligga i sin plåtburk. Någon sade till mig att den var för vild och behövde minst ett år så det blev aldrig av att jag drack den. Vad jag funderar på är hur smaken förändras vid lagring.

  SvaraRadera
 4. @JM: Det är svårt att säga, min flaska är kvar i sitt rör än - jag hörde från andra som druckit den att den var i spretigaste laget.

  Generellt blir den här typen av öl mindre beska, något mindre söta, mer sammanhållna och får något oxiderade toner av starkvin och russin när de lagras. Men det är generellt och kan variera från öl till öl.

  SvaraRadera
 5. "Öl kan aldrig bli farligt för hälsan, om man bortser från att det innehåller alkohol. Det finns inga för människor skadliga mikroorganismer som kan leva i öl och själva innehållet kan bli äckligt men aldrig farligt.

  Luktar det äckligt? Drick inte. Luktar det inte äckligt? Smaka. Smakar det äckligt? Drick inte. Smakar det inte äckligt? Drick."

  SvaraRadera