2011-01-01

Sigtuna Merry Christmas

”Vi kan inte sitta här och spela gammalt mög!” på pekade Stefan Wermelin i sitt radioprogram Blazer för en massa år sedan sedan han spelat singlar från 1971, ”Fort, här är ännu äldre mög!” varvid han spelade lite femtiotals-hillbilly.

Fast nu blir det inte äldre mög, det blir färsk bärs: Det är en av 2010 års nya julöl. Den kommer från Sigtuna Brygghus och heter Merry Christmas! Det är i grunden en engelsk brown ale på 6% som kryddats med pomerans, vanilj, stjärnanis och kryddnejlika. Den har faktiskt inte bryggts av Mattias Hammenlind utan av Emil Lindén. Hans första Systembolagsöl?

Doften är kryddig (lakrits, kryddnejlikor, kanel, kryddpeppar…) Kraftfulla söta smaker. Lite rostad nötig malt. Aningar av kokta grönsaker och kokao/kaffe. Lite kemiska toner långt bort i bakgrunden.

Färgen är mörkt brun med lite röda nyanser (40 EBC), vätskan är klar Två fingrar ljusbrunt skum. Lite skumrester blir kvar på glaset när det relativt fort sjunker ner.

Smaken är först rejält besk och frisk. Så kommer snart söta och kryddiga smaker som skapar en viss komplexitet. Kryddnejlika, salt lakrits, lite pomerans och muskotnöt. Det finns en genomgående ren beska, men den håller sig klart i bakgrunden. Medelstor kropp. En annorlunda lätt veteöl-syrlighet i eftersmaken liksom en aning av alkohol och torra kryddiga toner. Kryddorna stannar kvar i munnen rätt så länge.

Kolsyran är medelstark; bubblorna små och friska. Vätskan är något mjuk.

Under se senaste jularna tycker jag att de kryddiga ölen har blivit allt vanligare, och det är en utveckling som jag inte är helt förtjust i: Jag rycker att de tenderar att vara allt för kryddiga och ta över smaksinnet helt och hållet. Dessutom brukar de vara rätt spretiga och ofokuserade i smaken. Den här är definitivt inte en av de värsta, men ändå tycker jag att den nog tjänat på att lugna kryddorna ytterligare något.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 500 ml. Bäst före: 2011-07-26.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar