2011-01-11

Avery Seventeen

Operation skåptömning pågår! I kväll blir det amerikanskt, en schwarzbier med imperialistiska tendenser: Avery Anniversary Lager – Seventeen Dry Hopped Black Lager från Avery Brewing Comapny. Alkoholhalten är 8,7%

Doften är först lätt med friska besk-humliga toner. Rostade toner som får mig att tänka på hårdstekt kött och pumpernickel. Lite torra och metalliska toner, liksom en aning av plommon.

Färgen är mycket mörkt brunsvart (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är brunt och luftigt, det sjunker rätt snabbt och lämnar en hel del tunna skumrester på glaset.

Smaken är besk och torr med massor av humletoner. Den kraftigaste rena beskan försvinner dock iväg efter ett tag. Lite alkohol. Fruktiga humlesmaker med lite jordiga toner och en aning körsbär. Aningar av metall och nötter. Eftermaken är en balanserad blandning av rostad malt och gräsig ädelhumle med en massa beska.

Kolsyran är stark men ändå mjuk. Bubblorna är små. Vätskan är mycket mjuk.

En intressant amerikansk tolkning av schwarzbier-stilen med såväl extra alkohol som extra humle. Dessutom var den inte det minsta trött vilket jag misstänkte innan jag öppnande den. Kul, men jag föredrar nog den vanliga tyska/tjeckiska om jag ska vara ärlig.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2010 (lagerstatus). Pris: 79:20 för 650 ml. Bäst före: Februari 2011.

2 kommentarer:

  1. Hade den verkligen bäst före i februari 2010? ;)

    Jag tyckte att det var en ganska intressant och väldigt god variant av stilen. Humlad mörk lager lär väl inte få samma genomslag som svart IPA (eller vad man nu vill kalla stilen), men det vore ju trevligt om det kom fler sådana tolkningar.

    SvaraRadera
  2. @Johan: Jag har visst inte lärt mig vilket år det är än. Fixat.

    SvaraRadera