2011-01-06

Liten blev just större

Boston Beer Company. Bild: Andrew Teman. Licens.

Vid nyåret för några dagar sedan ändrades definitionen för vad som är ett ”craft brewery” i USA något.

De tre villkor som Brewers Assoication ställt upp för att få vara med i organisationen sammanfattas i ledorden ”liten, oberoende, traditionell”. Jag har några gånger tidigare rört vid det här men inte riktigt benat ut vad de menar.

Det är dags nu, men lita inte helt på vad jag säger eftersom jag kan ha missuppfattat såväl detaljer som koncept. Originaltexten finns här.

Traditionell. Bryggeriets flaggskepps-öl (den de producerar mest av) ska vara ett helmaltsöl. Alternativt ska 50% av produktionen vara helmaltsöl. Eller så är de tillsatser/råfrukt som används vara där för att ge större smaker, inte mildra dem.

Ölen som bryggs ska också vara förankrade i traditionella stilar, som dock får utvecklas och tolkas efter eget huvud. Jag tolkar ”traditionella stilar” som sådana som kommer från Europa eller före förbudstiden i USA.

Det här känns som en gummiparagraf för att kunna mota oönskade medlemmar i grinden. Jag menar, är det något som amerikanska craft breweries gjort sig kända för, så inte är det konservatism.

Oberoende. Bryggeriet ägs eller kontrolleras till mindre än 25% av intressen inom alkoholindustrin. Undantag gäller för andra craft breweries; de får äga varandra.

Liten. Det är här villkoren ändrats. Tidigare var gränsen 2 miljoner barrels öl per år (1 US beer barrel = 116,34777 liter), alltså knappt 233 miljoner liter per år. Nu har det ändrats till 6 miljoner barrels, drygt 700 miljoner liter.

Anledningen till ändringen heter Boston Beer Company, bryggeriet som gör Samuel Adams-ölen. De växer rejält och kommer inom några år att passera 2 miljoner barrels/år. I stället för att utesluta dem och därmed bli av med ungefär 20% av all craft beer så väljer man att ändra villkoren.

En inte oviktig anledning till detta är att Brewers Association vill fortsätta visa uppåtgående kurvor för försäljningen för craft beer. Dessutom, som de påpekade i en pressrelease, vill de inte straffa ut framgångsrika medlemmar.

Till det kommer att vissa delstater har något förmånligare beskattning av craft breweries.

Så hur stort är 6 miljoner barrels? Som jämförelse brygger Anheuser-Busch-gruppen (störst i USA) ungefär 300 miljoner barrels per år. Som jämförelse kan nämnas Åbro, de brygger årligen ungefär 56 miljoner liter (knappt ½ miljon barrels).

Carlsberg i Falkenberg är Sveriges största, kollar de siffrorna just nu. Vilket som är landets minsta bryggeri är inte helt lät att svara på, men jag brukar i sammanhanget nämna Kinekulle Bryggeri med sina 4.000 liter om året.

Senare tillägg: 2009 tillverkades 165 miljoner liter öl i Falkenberg, vilket är ungefär 1,4 miljoner barrels. I USA skulle Carlsberg Sverige storleksmässigt kunna vara ett craft brewery, även med de gamla reglerna.

3 kommentarer:

  1. Sierra Nevada har väl en kapacitet på 100 miljoner liter om året om jag inte minns fel. Vet inte hur mycket de växer i och för sig, men det vore väl inte helt främmande att de också skulle kunna ta sig över den gamla gränsen inom en överskådlig framtid?

    SvaraRadera
  2. Carlsberg säljer i runda slänger 180 miljoner liter öl, varav större delen tillverkas i Falkenberg.

    SvaraRadera
  3. @Johan: Pressreleasen nämnde att flera brygger var på väg att passera 2" barrels om året inom de närmsta 10 åren, men nämnde inte vilka så jag hoppade över det.

    SvaraRadera