2011-01-27

Djævlebryg Son of Nekron

Det händer mycket just nu. Både för mig och i ölvärlden. Inte en helt lyckad kombination för en bloggare. Jag får se till att skriva mer inom kort!

Dessutom har jag senaste tiden varit sugen på porter så det kliat i kroppen. Och banne mig, i skafferiets gömmor hittade jag en lämplig flaska: portertrygghet uppnåddes! Jag får banne mig köpa en bunt Fuller's London Porter vid första bästa tillfälle!

Nå, ölen för kvällen blir en dansk modern porter som utlovar en distinkt rökighet: Son of Nekron på 6,5% från Bryggeriet Djævlebryg.

Färgen är mörkt brun, nästan svart (90 EBC). Vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är ljusbrunt och kompakt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mjuk och rostad. Aningar av rök och lite besk-syrliga toner. Beskan växer något när ölen värms upp från skafferitemperatur.

Smaken är friskt balanserad mellan en frisk beska och en mjuk sötma. Alla smaker; den rostade malten, den torviga röken, syrligheten, sötman och den lite humliga beskan är alla avrundade och väl avvägda. Växande smaker av sött kaffe/kaffekarameller och ren beska i eftersmaken liksom lite syrliga-nötiga smaker.

Kraftig kolsyra, men inte överdriven. Medelstora bubblor. Medelmjuk vätska.

En snygg modern porter med en lätt rökighet som inte ställer sig i vägen, helt enkelt. En utmärkt vinterkvällsöl.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2010 (lagerstatus). Pris: 51:90 för 500 ml. Bäst före: 08-2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar