2011-01-02

Dugges Rudolf

Till skillnad mot tidigare år känns det som om jag kommer att, i någon mening, hinna med årets julöl. Inte så att jag kunde presentera alla julöl med betyg flera veckor innan julafton, mer som att jag inte kommer att sitta och recensera de sista kring midsommar som det varit någon gång förut.

Kvällens öl blir min trea i SÖ-julölsprovningen i år (länk): Rudolf (Ren Ale) från Dugges. Det är en engelsk winter warmer på 7%. Det är också en öl som haft sina problem genom åren. Minns jag rätt drogs den tillbaka från släppet ett år, och ett annat år skickades infekterade flaskor ut. Men i år verkar det ha gått bra.

Doften är mycket maltig med en måttlig sötma. Toner av nybakt bröd och en robust beska (måhända med en kemisk ton någonstans). Aningar av russin och torkade exotiska frukter. Kola, Madeira och lite stickig alkohol.

Ölen har en fingertjock skumkrona som sjunker ner till ett tunt lager rätt fort. Det blir kvar lite skumrester på glaset liksom en ring kring ölkanten. Färgen är djupt vinröd, vätskan klar.

Smaken är mycket maltig med en mjuk sötma, kroppen är stor. Toner av lite diffusa kryddor och mogen/torkad exotisk frukt. Det finns en frisk tillbakahållen beska med lite fruktiga toner. Torrt rostade smaker i eftersmaken blandar sig med torkade aprikoser, apelsinskal och en aning av chokladbitar. En växande kraftfull alkolholsmak i slutet ger uttycket ”winter warmer” en djupare mening.

Kolsyran är mild, de stora bubblorna är samtidigt friska och mjuka. Vätskan är lite tjock och kladdig.

En stabil engelsk winter warmer med en lite modern tolkning i den friska humlen.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 38:50 för 500 ml. Bäst före: J(uni) 2011.

2 kommentarer:

  1. Bästa jul ölen i år! :)

    SvaraRadera
  2. 2008 är enda gången som Rudolf lanserats tidigare. Det var delar av den lanseringen som blev infekterade och bryggeriet fick genomgå en totalsanering efter det.

    SvaraRadera