2011-01-09

Top Beer & Whisky


I början av december var jag och frugan på Oliver Twist i Stockholm. På väg ut snodde hon åt sig en tidning som låg i en bunt i ett hörn vid entrén. Sedan glömdes den bort.

Kring mellandagarna hittade jag den igen och har sedan dess läst, tittat och funderat. Tidningen heter Top Beer & Whisky, är riktad mot en svensk publik och skriven på engelska. Företaget bakom heter Ace Publications och redaktören Noel Sheehy. A4-format, 40 sidor. Den är tänkt att delas ut gratis i öl- och whiskykrogar. Målgruppen är ”For People Who Enjoy Top Beer & Whisky”.

Tidningen saknar dateringar annat än №01 2010, men av artiklarna att döma är den skriven efter SB&WF och Oktoberfesten i München i höstas. Jag ser i tidningen inga uppenbara planer på när/om №02 kommer.

Innehållsförteckningen har följande rubriker:
 • Oktober Fest
 • Brewing in Germany (besök hos Paulaner)
 • Beer From Easten Europe (i princip Tjeckisk pilsner)
 • Belgian Beer
 • Micro Brewery (intervju om Irish Pub i Sundsvall)
 • American Beer (om Craft Beer-rörelsen)
 • Irish Whiskey
 • Scots Whisky

Jag har alltså bläddrat igenom den ett antal gånger, mestadels för att skriva en recension här på bloggen. Men det är inte en direkt lätt uppgift. Jag tillhör ju definitivt målgruppen, och är kanske till och med lite överkvalificerad för den.

Och jag vill ju tycka att ett sånt här initiativ är jättebra: Vi har ingen liknande tidning i Sverige, det närmsta jag kommer är Svenska Ölfrämjandets medlemstidning Maltesen. Fast den är stundtals lite intern (av naturliga skäl) och ojämn i sitt uttryck (vilket också är naturligt).

Men hur jag än vrider och vänder på tidningen så känns den inte riktigt övertygande, eller övertygad, för den delen. Det känns som om redaktionen insett att den här typen av tidskrift saknats och att annonsörer finns och satt igång. ”Det ska väl inte vara så svårt?”. Resultatet blir därför lite hopplockat och skevt.

Det finns en del konstigheter i tidningen, men inga större felaktigheter. Och det är vi ölkännare som läser dagspress inte alltid bortskämda med. Den grafiska formen känns också lite svajig: Visst är det trevligt med luftiga artiklar, men det verkar ibland vara för att få ihop en kvartssida till än som ett stilistiskt grepp.

Nej, jag är inte övertygad om Top Beer & Whisky. Vi får se om det kommer fler nummer, och om de får till det bättre då.

Nu som har bättre minne än mig: Visst försökte Bishops Arms dra igång en tidskrift för sina gäster kring 2000-2001?

2 kommentarer:

 1. Jag har läst denna ett par gånger också, och blivit besviken över hur dom verkar sikta rätt men att det blir lite platt. Språket är rätt kasst, och tonen lite fjönig.

  Ska definitivt läsa nästa nummer om det kommer, men hoppas på bättring.

  SvaraRadera