2011-01-23

Cropton Imperial Stout

Ännu en stark svart, den här gången från engelska Cropton Brewery, det är en imperial stout som helt enkelt heter Imperial Stout. Alkoholhalten är 7,2% och etiketten nämner att den har humlats med Hercules och Riwaka.

En lite konstig detalj: Ölen nämns över huvud taget inte på bryggeriets hemsida, fast en öl i rätt still med rätt alkoholhalt namnet Russian Stout finns på Beer Advocate. Ratebeer nämner å andra sidan inte Russian Stout men påpekar att Imperial Stout bara exporteras till Skandinavien. I övrigt vet jag inte mycket om bryggeriet.

Jaja.

Doften är söt, gräddig och rostad, nästan bränd. Ganska mycket av fruktiga humlesmaker. Massor av malt och alkohol. Lite syrliga, nästan sura, toner. Lakrits och russin, röd paprika, rökt kött och lönnsirap i bakgrunden.

Färgen är kolsvart (>100 EBC), vätskan är klar, tror jag. Det låga skummet är varmbrunt; det sjunker sakna ned och lämnar lite skumrester och alkohol-gardiner på glaset.

Smaken är förvånande lätt och torr. Rostad malt, lite rostad syrlighet, milda humlesmaker och en torr beska. Kroppen är lätt. Aningar av smörkola i eftersmaken såväl som en kraftig smak av rostad malt, lite spannmål och humle-smaker som gräs och fruktgodis. Avslutningen är aningen plastig.

Kolsyran är medel till mild; bubblorna medelstora. Vätskan är ganska lätt.

En överraskande lätt och lättdrucken imperial stout. Först började jag fundera över ”ska den verkligen smaka såhär” sedan funderade jag igen. Kan det vara så att all amerikansk 15%-öl i grannstilarna förstört min känsla för proportioner? Hm. Å andra sidan verkar jag överens med de andra på BA…

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets höstsortiment 2010, såldes 1 oktober - 15 november (lagerstatus). Pris: 35:20 för 500 ml. Bäst före: 01.08.11.

11 kommentarer:

 1. Vad har du för tunga? Undrar bara.

  / Arga Djävulen

  SvaraRadera
 2. Måste säga att detta var, hands down, den sämsta imperial stout jag någonsin druckit. Inte alls bra...

  (PS. Du råkade skriva porter istället för stout i rubriken)

  SvaraRadera
 3. Håller med Johan, vad hade du druckit innan mannen?

  http://www.ratebeer.com/beer/cropton-imperial-stout/129885/

  0 style-poäng haha

  SvaraRadera
 4. Tycker inte alls den är så dålig. 3,6 i betyg skulle jag nog också kunna ge!

  SvaraRadera
 5. @Johan: Misstaget ändrat.

  För de som är intresserad av detaljerna i betygen jag ger rekommenderas att kolla recensionen på Beer Advovate: Deras viktningssystem kan ibland ge intressanta resultat.

  SvaraRadera
 6. Hmm min flaska smakade rödvin och var väldigt spritig. Åkte i slasken tyvärr. Men det kanske var en laddning som var dålig? 0,9/5

  SvaraRadera
 7. Det där plastiga som finns med i din recension tyckte jag tog över helt, kändes som en hel kemifabrik. Håller med om att det är den sämsta imperial stout jag provat.

  SvaraRadera
 8. Vill inte vara sån men detta är en av de få som har vaskats i mitt hem. Tycker den var vidrig !!!!!

  SvaraRadera
 9. Jag håller med all kritik mot denna. Brukar inte hälla ut öl men denna åkte ner i diskhon för mig med...

  SvaraRadera
 10. Kan tillägga att merparten av flaskan åkte i vasken även när jag och David drack den.

  SvaraRadera
 11. Det måste ha varit fel på någon batch. När jag drack min tyckte jag den var mer än adekvat.

  SvaraRadera