2011-01-04

Notiser XLII

Köping. Bild: Arenamontanus. Licens.

Strömsholms Brygghus har köpt ett nytt bryggverk från engelska PBC Brewery Installations. Kapaciteten kommer att bli 2.000 l och verket är av klassisk brittisk infusionstyp. Det kommer att vara installerat och klart någonstans kring försommaren 2011. I samband med det flyttar bryggeriet från Kolbäck till Köping.

= = =

I mellandagarna firade ölkrogen Akkurat i Stockholm 15 år, bland annat med specialbrygden Konjaks! Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri. Grattis i efterskott!

= = =

Det belgiska trappistklostret Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy drabbades den 29 december av en eldsvåda. Klostret där trappistölet Rochefort bryggs verkar ha klarat sig hyfsat, och varken bröder eller bryggeri skadades. Läs mer hos BBC.

= = =

Festivalsäsongen är på gång. 11 januari släpps biljetterna till Linköping Beer Expo.

= = =

BOP (Brew On Premise) är ett inte helt nytt men ändå rätt okänt koncept i Sverige. Det handlar om att brygga sin egen öl under kunnig ledning, eller att få sitt öl bryggt efter eget recept (ölen får sedan privatimporteras via Systembolaget för att allt ska gå rätt till). Tidigare har man kunnat lära sig bryggningens principer på Monks Cafe på Wallingatan i Stockholm, men på senare tid har två till dykt upp i landet:

Dels Stockeboda Gårdsbryggeri, och nu också Charlis.

Tack till Johan för tips.

= = =

Sigtuna Brygghus' om- och tillbyggnad går vidare. Under senaste tiden har en ny ångpanna och ett nytt rum för den kommande maltkrossen installerats.

= = =

Svenska Ölfrämjandet fyllde förra året 25 år, vilket nu lite i efterhand kommer att firas med en specialbryggd öl: Svenska Ölfrämjandets 25-årsöl. Det är en amerikansk pale ale på 5% vilken humlats med Chinook och Cascade sent i koket och torrhumlats med samma sorter. Jag har inte riktigt fattat hur det kommer att distribuerats, men att det bara blir fat till krogar är klart.

1 kommentar:

  1. Hej, dess är de bästa inläggen på denna blogg! + kommande releser på systembolaget 1/2 år i förväg

    //Nisse666

    SvaraRadera