2011-01-07

Mikkeller Santa's Little Helper (2010)

Jag ska väl egentligen inte säga för mycket nu, men jag tror att det här är den sista ölen ur årets julsläpp som jag har kvar att recensera. Vi får väl se.

Det blir en dansk/belgisk öl; Santa's Little Helper från Mikkeller, bryggd hos De Proefbrouwerij. Receptet har genom åren ändrats något, men det är en kryddad (apelsinskal, pomeransskal, muskotnöt) mörk stark belgisk ale. Normalt är dess alkoholhalt 10,9%, men flaskorna som säljs på Systembolaget är en variant på 9,1%.

Den rika doften är rostad, söt och lite kryddig. Lite bröd, lite vört och belgiska jästsmaker. Det finns lite alkohol såväl som aningar av plast och karamelliserat socker.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (60 EBC). Det två fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Det blir kvar en hel del skumrester på glaset.

Smaken är mjuk och elegant. Lite värmande alkohol finns från starten, men den försvinner rätt fort. Rostad malt meden hel del söta brödiga toner och Belgiska jäst-estrar. Det finns en del kryddor, men de är mycket diskreta och fungerar mer som en bas för de andra smakerna. De rostade maltigt syrliga tonerna får mig lite att tänka på imperial stouts. Eftersmaken är överraskande mild, men samtidigt mycket mogen och elegant med rostad malt, mycket försiktig beska, apelsin-kakor och en avslutande ton av lakrits.

Kolsyran är mild, bubblorna små och mjuka. Vätskan är mycket mjuk.

En delikat och välgjord belgisk brygd som helt klart sneglar på de starka stout-stilarna. Fast jag gillade inte alls en sak med den här: Flaskan. Dels var kronkapsylen märkligt svår att öppna, dels väger den relativt lilla flaskan ett halvkilo, att jämföra med den Nøgne Ø-halvlitersflaska jag drack igår som vägde nästan 150 gram mindre. Vi kan använda oljan till annat än att köra runt på glasflaskor…

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 43:50 för 375 ml. Bäst före: 06/09/16.

6 kommentarer:

  1. Hur lagringsbar tror du att den är? Jag är inte så sugen på julöl för stunden och den står kvar i kylen...

    -Jimmy

    SvaraRadera
  2. @Jimmy: Jag är inte rätt person att svara på lagringsfrågor, men…

    Den är framstämplad 6 år. Det är väl något slags indikation på vad bryggaren tror.

    SvaraRadera
  3. :)

    Ibland räcker det att läsa på flaskan vilket jag inte tänkte på. Tack för dert.

    -Jimmy

    SvaraRadera
  4. Jag har också reagerat på att vissa 375ml-flaskor kan vara lite svåra att öppna. På en provning i onsdags så la vi också märke till att 375ml-flaskan med Older Viscosity var väldigt tung, klart tyngre än bomberflaskan som innehållit Hop-15. Vi kom aldrig fram till någon bra teori om varför de är så tunga dock.

    SvaraRadera
  5. Jag tror flaskornas tjocklek och tyngd beror på deras primära användningsområde. 375 ml och 750 ml flaskorna är egentligen gjorda för mousserande viner med högt kolsyretryck, vilket gör att det lär krävas rejälare glas för att de inte ska gå sönder. Det är min teori iaf.

    SvaraRadera
  6. Vi köpte flera olika sorter till julbordet och de flesta valde nog utifrån utseendet på flaskan.. Hur som helst var det faktiskt ingen som valde denna, vilket gör att jag har två flaskor kvar hemma. Ska bli extra kul att prova nu när jag läst din recension!

    SvaraRadera