2011-01-06

Nøgne Ø God Jul

Nog med rapporter och notiser, dags för en snabbrecension.

Nøgne Ø har i princip två julöl, den kraftiga engelska portern God Jul och den rejält kryddiga Underlig Jul. I år var det på Systembolaget dags för God Jul… Alkoholhalten är 8,5%. Lite intressant är att den är bryggd sommaren 2008 och därmed redan lite lagrad.

Jag recenserade den här första gången den fanns på Systembolaget, julen 2006, och gav den då 3,8 och noterade att jag tyckte den var god men för spritig.

Det första som händer är att flaskan skummar över, något jag inte riktigt väntat mig, så det blev lite oplanerad städning av skrivbordet. Håhå jaja.

Doften är lite fruktig och söt, med aningar av russin. Den saknar den gräddiga ton jag förväntat mig, i stället finns det alkohol, mörk choklad och en svårbeskrivbar lätt jordig ton som jag snarare associerar med grönmögelost och lagrad hårdost. Det finns också en ton av rått kött och metall. Rostad malt, aningar av milt kaffe och en aning starkvin. Jag är inte helt förtjust i denna doftblandning.

Färgen är svart på riktigt. Det fingerhöga skummet är gyllengult och rätt så kompakt. Mycket lite skumrester blir kvar på glaset.

Smaken är liksom doften en rätt blandad historia. När jag kollade ölen på Beer Advocate funderade jag över om Engelsk Porter verkligen var rätt eftersom den är rätt stark för stilen.

Men redan vid första sväljen så inser jag att det är rätt; det här är rätt stil. Lite lakrits, lite hårt rostade toner, aningar av julkryddor och julmust, lite mörkt rågbröd. Lite rostat syrliga malt-toner; kiwifrukt. Eftersmaken är förvånande lätt med rena bitter-syrliga toner, en lite gräddig kaffesmak med en del nötter och hårdrostat bröd.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna mjuka. Detta utan att ölen känns avslagen. Vätskan är mjuk.

En 1½ år gammal porter som med största sannolikhet fått sina en gång vassa kanter rejält slipade. Samtidigt finns det något som saknas – lite kropp, lite mer malt, lite mindre av de där diffusa bismakerna som dyker upp här och var. Jag tror inte den kommer att bli bättre av mer lagring.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 47:90 för 500 ml. Bäst före: 090613.

4 kommentarer:

 1. Min var dock från 2009 men jag har läst tidigare att båda årgångarna fanns ute i butikerna denna gång. Min var dock tokgod, kanske den bästa julölen jag drack denna omgång.

  -Jimmy

  SvaraRadera
 2. Och jag som köpte mig två extra då jag kom ihåg att den blev bättre av lagring senast. Upp till ölskåpet och kolla datum alltså.

  SvaraRadera
 3. Tror det flesta får städa lite efter den här.
  Batch 367, bryggt 090608.

  Mycket smaskig!

  SvaraRadera
 4. O ja... öl över halva köksbänken. Men god var den.

  SvaraRadera