2011-01-21

Brewdog Abstrakt AB:04

För en tid sedan insåg Brewdog att de började få väl många experiment- eller engångsbryggder och det hela spretade. In med lite design, kork och grimma och så skapades serien Abstrakt med vidhängande website.

Hittills har de skapat AB:01, en quadrupel med vanilj, AB:02, en trippel-torrhumlad stark röd ale, AB:03, en stark ale lagrad i två år i träfat med hallon och jordgubbar.

Och nu AB:04, en imperial stout på 15% bryggd med kaffe och massor av kakao och chili. 3.200 flaskor är tillverkade, och just den här är #540.
Den ännu småhemliga AB:05 kommer i februari…

Det var faktiskt en del jobb att komma åt ölen. Till slut fick jag använda en korkskruv för att få bort plastkorken.

Färgen är kolsvart med en brun kant. Det låga skummet är varmt brunt; det lämnar nästan inga skumrester på glaset.

Doften är kraftig och lyxig: Mörk choklad, kaffegodis, stark mjuk sötma, lite skarpt kryddig chilihetta och en aning svartmalt-syrlighet.

Smaken är mer mixad, nästan lite förvirrad. Föst dyker en fruktig smak av färska chilifrukter upp, men den mildras snabbt och ger plats åt söta smaker av kaffe och kakao. Smakerna sticker här iväg åt alla håll… Lite syrlighet, lite blandade kemiska toner. Sötman minskar i eftersmaken som i stället erbjuder en torr rosta maltig smak med en hel del fina kakao och nymalt kaffe. Lite fruktig-kryddig-syrliga toner med spår av chilihetta i slutet.

Kolsyran är mild. Dock är de få små bubblorna mycket friska. Vätskan är tjock och kladdig.

Ett våghalsigt experiment, som inte riktigt föll mig i smaken. Men så är jag inte någon riktig imperial stout-grabb heller.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter december 2010 (slutsåld). Pris: 126:50 för 375 ml. Bäst före: Saknas, tappad 01.11.10.

4 kommentarer:

 1. Lite skumt med en grimma på en halvt itryckt vanlig kork, vad var egentligen poängen med det?

  SvaraRadera
 2. @Johan: Jo. Speciellt som grimman inte slöt tätt mot korken. Trycket i flaskan var inte direkt jättestort det heller.

  Men det är Abstrakt, så det ska vara experimentellt.

  SvaraRadera
 3. Jag och Rojo testade denna vid nyår och tyckte den var fantastiskt god. Inget man vill ha mycket av men en 10-15cl var riktigt gott. Det bästa öl jag druckit från det bryggeriet utan tvivel. Fast gillar man inte _tunga_ imperial stouts så förstår jag att man inte gillar denna.

  SvaraRadera
 4. Galet sen kommentar men jag kunde inte låta bli ;)
  Anledningen till att man endast trycker i korken halvvägs är att man ska kunna ta bort korken med handen istället för med korkskruv. Såhär gör många hembryggare (använder vanlig kork pga enkelheten). Att grimman inte sluter tätt mot kork är nog bara slarv...

  SvaraRadera