2011-01-16

Nøgne Ø Tyttebær

Okej, det är nu dags för den konstiga norska ölen: Tyttebær från Nøgne Ø. Det är en wild ale (en öl inspirerad av lambic-familjen bryggd med mer eller mindre märkliga jästsorter och andra mikroorganismer) med skandinaviska lingon som de bryggt tillsammans med Mikkeller. Alkoholhalten är 8%. Batch #337, tappad 30 oktober 2008 efter 9 månaders jäsning.

När jag häller upp ölen från den skummande flaskan uppstår ett våldsamt vasst fräsande ljud då det lilla skummet försvinner iväg. Inga skumrester på glaset. Färgen är brunröd med en aning av lila, vätskan är klar.

Doften är mycket torr och mineral- och metallrik. Jod, järn, kalk och kopparmynt. Lite syrliga fruktiga toner av lingon och plommon.

Smaken är jordig och mineralisk, mycket torr med massor av smaker av stall och häst. Aningar av lingon, aprikoser, russin och plommon. Torra syrliga lambic-smaker med aningar av mild vinäger och lite ull. Eftersmaken är torr med metalliska syrliga smaker och försiktigt söta toner av frukt och bär.

Kolsyran är mycket stark; de små bubblorna försvinner kvickt. Vätskan är torr, nästan astringent.

En intressant tolkning av lambic/wild ale-stilen. Jag hade hoppats på mer lingonsmaker, men de kanske tonat bort under de här dryga 2 åren?

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Okänt. Bäst före: 300118.

2 kommentarer:

 1. Jag och min bror skulle dela denna öl för några veckor sedan. Dock hade min fått någon bakterie i sig.

  När vi öppnade den så fullkomligt exploderade ölen ur flaskan. Ca en tredjedel av innehållet försvann. Resten smakade riktigt illa och luktade som de här små blå urinoarstenarna man ser på offentliga toaletter.

  Man vart ju otroligt besviken över att inte få smaka på den, kul att få läsa hur den skulle ha smakat dock.

  SvaraRadera
 2. @JohanL: När man kollar igenom recensionerna på BA och RB så verkar det som om den här ölen varierar hejdlöst mellan flaskorna, speciellt efter något år.

  Jag verkar ha fått tag i en som ligger i den övre fjärdedelen i kvalitetsskalan i alla fall.

  SvaraRadera