2011-01-09

Det Lille Bryggeri Lakrids Porter

Porter är en av mina favoritstilar. Inte minst den engelska.

Lakrits är tidvis mitt favoritgodis.

Så en lakritsporter borde jag tycka är världens bästa uppfinning genom tiderna?

Mja, kanske. Men det är väl värt att chansa, tyckte jag och beställde en flaska Lakrids Porter från danska Det Lille Bryggeri i december. Stilen är amerikansk porter och alkoholhalten 5,5%.

Färgen är mycket mörkt brun (55 EBC), vätskan klar. Det gigantiska skummet är kompakt och ljusbrunt; det sjunker långsamt ner utan att lämna mycket skumrester på glaset. Det finns en hel del jäst i flaskbottnen.

Syrliga maltiga rostade toner dominerar doften. Lite alkohol, sött godis och mycket lätta toner av alkohol och lakrits. Doften är robust, nästan rå och ganska så stark.

Även smaken är robust och oslipad med rostade malt-toner (inkluderande en viss syrlighet), men det dyker också upp en mjuk inte-så-söt lakritssmak i bakgrunden som gör den här ölen lite speciell. Lite alkohol och en mild balanserande beska. Stor kropp. Eftersmaken har en växande besk smak liksom torra, rostade toner och en försiktigt lakritssmak som adderar en lätt sötma. Avslutningen får mig att tänka på söt engelsk lakritskonfekt.

Kolsyran är medel till stark; bubblorna är stora och lite kittlande i munnen. Vätskan är medelmjuk.

En intressant variant på den amerikanska portern, men jag tyckte att den här var på tok för rå och oslipad i sin framtoning för att lakritsen riktigt skulle komma fram: Nja.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva mitt-i-månaden-sortiment december 2010 (lagerstatus). Pris: 54:80 för 500 ml. Bäst före: 23. juli 2011.

4 kommentarer:

 1. Hej Magnus! Har läst din blogg i nått är, nästan varje dag. Bästa ölbloggen helt klart men en jobbig sak finns det som du borde fixa. När jag klickar på länkar, som den nu till det danska bryggeriet, så kommer jag direkt dit och lämnar din sida. Det är lite småjobbigt...

  SvaraRadera
 2. @Sebastian: Jag ska se om det går att ändra beteendet. Ska dock säga att jag trivs rätt bra som det är nu.

  Vill du öppna länkar i en ny flik kan du (i alla fall i Firefox) trycka Ctrl samtidigt som du klickar.

  SvaraRadera
 3. Jag har själv lämnat samma klagomål på en helt annan sida, och fick omgående höra att man ska minsann "Mittklicka" antingen på mitten knappen? eller på rullen.

  Det fungerar med min mus och Firefox, bara man inte "scrollar bort" sig på kuppen.

  / Daniel

  SvaraRadera
 4. Hej Magnus
  Fantastisk god blog du har :)
  Angående linket, for at få linket til at åbne i en ny side automatisk, gør du dette:
  Inde i koden til dit link indsætter du:
  target="_"
  så åbner linket i et nyt vindue :)
  vh
  Brian

  SvaraRadera