2011-01-18

Notiser XLIV


I våras vann ett gäng göteborgare (Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström) SM i hembryggning, och som en del av priset får de nu brygga sin öl kommersiellt. Drakens DIPA är en humlebomb som i detta nu bryggs hos Oppigårds. För oss som är intresserade av siffror kommer här några från Rick Gordon, en av bryggarna:
OG:1078
FG:1014
8,5 ABV
BU:169
Stora mängder münchenermalt. Massa smakhumling.
1.700 liter bryggs och den kommer förhoppningsvis att leta sig ut till krogar och Systembolag (detaljer osäkra) i slutet av april. Den som vill ha hela receptet kan kolla i Svenska Hembryggarföreningens tidning Hembryggaren 2/2010 där det är publicerat. Det var en diger lista humlesorter om vi säger så…

= = =

Brewdog, igen. Som många av er sett i olika bloggar och forum så har de experimenterat med receptet för sin trotjänare Punk IPA och har nu kommit fram till att de ska byta ut det nuvarande. Mindre alkohol (från 6% till 5,6%), mindre bitterhumle och mer aromhumle ska göra den mer lättdrucken och öka avståndet till DIPAn Hardcore IPA. (via Pencil & Spoon)

= = =

Den Dugges Lager #1 som finns ute nu är bryggd i ett belgiskt bryggeri, detta på grund av kapacitetsproblem i Mölndalsbryggeriet. Ett nytt större bryggverk är beställt av Dugge. Det kommer dock inte att installeras i Mölndal utan i nya större lokaler i Landvetter. Går allt som det ska kommer produktionen igång i april 2011. (via Dempabeer)

= = =

Stidefinitionerna som småbryggeriorganisationen Brewers Association ger ut har nu kommit ut i 2011 års version: Länk. Allt om öl skriver om ändringarna här: Länk. Att notera är att det här inte är samma stildefinitioner som de amerikanska öldomarna BJCP ger ut, vilken är betydligt mer inflytelserik och spridd (länk).

6 kommentarer:

 1. Dugges Lager No 1 är bryggd på De Proef Brouwerij, Lochristi, Belgien. Alltså samma bryggeri som Mikkeller brygger de flesta av sina öl på.

  Mvh
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 2. Jag tror Oppigårdslänken är fel eller så har de en parallell verksamhet i Norge som jag inte känner till.

  SvaraRadera
 3. @Marc: Tackar.

  @Daniel Svensson: Hoppsan. Fixat.

  SvaraRadera
 4. Lokalproducerat i Belgien? Är dom små bryggerierna som dom stora och kan brygga var som helst och vad som helst?

  Frågande.

  SvaraRadera
 5. @anonym

  Visst, så länge provbrygderna som skickas in till bolaget görs i Sverige verkar det inte vara något problem :)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera