2011-01-01

Gammal Sigtuna Black October

Ytterligare en öl som bara blev råkade bli bortglömd: Sigtuna Brygghus Black October från hösten 2009. Det var en av de första som kom ut från Sigtunas nysatsning under Mattias Hammenlind. Ölen är en schwarzbier på 5%.

Inte direkt något av det mest lagringsbara stilarna som finns, så varnad av andra öppnade jag den i vasken. Ett rejält pysande, men inget forsande. Gott så.

När jag håller upp ölen i ett ölprovarglas så skummar det något vansinnigt: 1 cm öl, 9 cm skum. Vätskan är klar och mycket mörkbrun, nästan svart. Skummet är varmt chokladbrunt och halvluftigt. Det sjunker sakta ner utan att lämna skumrester på glaset.

Doften har två sidor: Dels en söt, chokladig gräddig som får mig att tänka på ljus tryffel. Men det finns också en rå ton av lösningsmedel och kraftig alkohol. Hårt rostade toner.

När jag häller upp mer öl skummar det nästan lika krafitgt. Jag anar också ytterligare dofter av målarfärg.

Smaken är gräddig med en hel del choklad och en del europeisk humle. Medelstor beska. Kroppen är dock ganska svag, och det känns som om sötman försvunnit iväg helt vilket lämnar lite av ett hål i smaken. Eftersmaken är torr med lite aningar av lösningsmedel som lite känns som en lätt halsbränna. Jag känner också toner av kakao, aningar av vitkål och alkohol. Mycket lätt beska. Lösningsmedel i slutet.

Kolsyran är mycket kraftig, närmast vass, men de stora bubblorna försvinner snabbt. Vätskan är lätt.

Som sagt, det fanns ingen tanke bakom att den här blev liggande. Mina förväntningar var väl ”tja, den kanske är helt förstörd” och lite bättre än så var den väl. Inget jag kan rekommendera att stoppa undan i alla fall.

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment september 2008 2009.

2 kommentarer:

  1. "Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment september 2008."

    Den kom väl, precis som du säger i ingressen, 2009?

    SvaraRadera