2011-01-10

Mikkeller Green Gold

Jag har senaste tiden haft lite dåligt samvete för hur lite jag är på krogen och dricker öl. Så igår gjorde jag något åt det och tog bussen in till De Klomp.

Inte så jättemycket öl inkopplat, men det fanns ett par goda och intressanta. Till kvällens husmanskost, fiskgratäng på lax och sej med potatispuré, blev det den rekommenderade: Ett litet glas Dugges Avenyn Ale, vilket passade kalas.

Efteråt tog jag en Green Gold, en amerikansk IPA från Mikkeller på 7%. Enligt bryggeriets hemsida bryggs den hos Gourmetbryggeriet i Roskilde, men jag undrar om det verkligen stämmer idag nu när GB ägs av Harboe? Senare tillägg: Den bryggs nu på De Proefbrouwerij i Belgien.

Färgen är mörk bärnsten. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och det sjunker mycket långsamt ner samtidigt som det lämnar massor av skumrester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är rejält amerikansk i humlingen: Citrus, tallbarr, sylig-beska toner, skumbananer, viss sötma och en liten aning smör.

Smaken är fruktig och lite torr. Här finns så mycket amerikansk humle (receptet innehåller simcoe, cascade och amarillo) man kan begära från stilen. Smakerna är stora, men inte tunga. Beskan kommer och går i vågor. Massor av goda exotiska fruktsmaker. Eftersmaken är lite torr med mycket humle; citrus, trä. Slutet är rent beskt.

Kolsyran är lätt, vätskan är mjuk och något kladdig.

En riktigt bra AIPA; frisk och fräsch!

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:00 för 300 ml.

Bild: Mikkeller.

6 kommentarer:

 1. Enligt RateBeer bryggs den av belgiska De Proefbrouwerij.

  SvaraRadera
 2. @Pilsnerrogge: Låter som det rimligaste alterantivet. Hm, undrar när De Proef hinner brygga något eget?

  SvaraRadera
 3. Bara för att jag för en gång skull var i Linköping i helgen och på DeKlomp för första gången och dessutom drack Green Gold måste jag skriva det. Verkligen ett trevligt ställe och ett gott öl. Humlen var frisk och spänstig.
  Tack för en riktigt bra blogg också.

  SvaraRadera
 4. Dem har väl ett mindre och ett större bryggverk tror jag...

  SvaraRadera
 5. Green Gold bryggs på De Proef och har gjorts så länge. Det har stått Gourmetbryggeriet på RateBeer tidigare men jag uppmärksammade honom på det och nu är det rättat.

  De Proef har som sagt ett litet och ett stort bryggverk. Mikkeller brygger alltid all sin öl på det lilla bryggverket på drygt 1000 liter, oavsett vilka volymer som ska bryggas av ett öl. Och så är det tänkt att förbli.

  Mvh
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  SvaraRadera
 6. hEJ, ÄR NI VILSNA PÅ öSTERMALM I STOCKHOLM, så kom in på Brasserie Elverket.
  Mikkeller Green Gold mfl har precis gått upp på listan!

  Mvh kalle Karlin krögare B Elverket

  SvaraRadera