2010-06-19

Ängö Kvartersbryggeri - del 3 ölen


Första delarna av serien om det nya bryggeriet Ängö Kvartersbryggeri finns här och här.

Dags att komma in på det väsentliga för oss öldrickare: Ölen!

Initialt är fyra öl planerade, men fler lär komma. Den första, som troligen blir ”basölet” är Alla Tiders Ängöl som har underrubriken Prima Lager. Det är fråga om en öl som tittar åt tjeckerna och deras 12°-lager, alkoholhalten är därmed 5%. Malten är huvudsakligen pilsnermalt, men det finns också små mängder münchnermalt och vetemalt för att komplementera med lite karamell och friskhet. Humlen är givetvis tjeckisk Saaz, men det finns också lite Nya Zeeländsk humle som kompletterar med lite blommighet: Nytt och klassiskt möts.

När sommarhettan gått över kommer lagern att kompletteras med Blomqvists Porter, döpt efter tunnbindaren som byggde huset för 100 år sedan. Här är inspirationen klassisk baltisk porter, men alkoholhalten är brittisk: 5,2%. Mjuka rostade inslag liksom chokladtoner utlovas. Experiment med träfatslaging är på planeringsstadiet.

I höst ska också en belgisk dubbel börja bryggas, den har fått namnet Diabolisk Ängöl. Med sina 6,5% blir det den starkaste av de fyra planerade ölen. Här kommer en belgisk jäststam att skapa de dominerande smakerna.

Ljuva Livets Ängöl kommer att bli en ESB, eller ÄSB (Ängö Superb Bitter) som den kallas eftersom Fuller’s har skyddat den generiska förkortningen. 5,8%, hela fem maltsorter med pale ale-malt i basen och flera klassiska brittiska humlesorter.

Detta är alltså de öl som planerades innan bryggeriet drog ingång för någon vecka sedan. Bryggaren Johan Håkansson lovar att det kommer mer: ”Det kommer att vara ett ständigt föränderligt sortiment med nyheter framöver. De här fyra var mest ett sätt att presentera bryggeriet.”

Jag kunde inte riktigt se någon utstakad linje i urvalet när jag pratade med honom. Fast efteråt så inser jag att de alla är klassiska europeiska öl, alla med en liten personlig twist. ”Jag tänker till att börja med leverera till lokala restauranger och pubar, och det är ingen utpräglat ’ölnördig’ publik. Det här är öl som kommer att gå bra till mat.”

Bryggverket är ganska allround, och kommer inte att sätta några begränsningar för vad som går att göra.

Första bryggningen av Alla Tiders Ängöl kommer, om allt går väl, att finnas ute i Kalmartrakten i slutet av juli.

Det är alltid kul med nya bryggerier, och jag ser verkligen fram mot att prova ölen. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar