2010-06-05

Williams Bros Summer Sun

För mig har skotska Williams Brothers Brewing Company främst varit förknippat med öl brygda enligt historiska recept, ofta humlelösa med smaktillsatser som sjögräs, granskott eller ljung. Men huvuddelen av deras produktion är av mer nutida typ. Som den här, Summer Sun, en engelsk blond/golden ale på 4%. Den har bryggts med korn- och vetemalt.

En observation: Ölen finns inte presenterad på deras hemsida. Dock är den misstänkt lik deras Harvest Sun på 3,9%. Och när jag kollar på Beer Advocate och RateBeer så är det 100% svenskar som har recenserat den här. Misstanke: Den har bytt namn (och delar av baksidestexten) för att kunna pressas in i ett Systembolags-släpp.

Färgen är guldgul, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt; det avslutas i en fin krater. En del skumrester på glaset.

Doften är frisk och brittiskt humlig. Aningar av blandade färska frukter, lite beska och en lätt ton av smörgåskex.

Smaken är klart brittisk. Blommig humle, lite kalk, en lätt vetesyrlighet och rostade-nötiga toner. Eftersmaken är lätt bitter med toner av deg, blommor och kokt ris. Avslutningen är lätt med rena beska smaker.

Kolsyran är mild till medium; de små bubblorna är mjuka. Vätskan är lätt, men inte blaskig.

En uppfriskande sommaröl. Kanske inte det mest komplexa som bryggts, men en värdig törstsläckare.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommar 2010 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar