2010-06-01

Superchips vs. fatlagrad storstoutJag går vidare i mitt lilla test av OLWs nya serie Superchips mot olika starksmakande öl (första delen här). Ölen för kvällen kommer från skotska BrewDog, det är nummer sex i deras serie med whiskyfat-lagrade imperial stouts. Den här har lagrats i fat som det tidigare legat Ardbeg-whisky i. Den är på 10% och heter Paradox Islay #006. Bäst före-stämplingen säger 3 mars 2009, och jag tror den är tappad kring hösten 2007. Min recension från våren 2008 finns här.

Ölen är som väntat kolsvart med ett litet guldgult skum, den har en torr doft av rök och torv, lite gräddkola och choklad på det. Smaken är aningen jordig/torvig, alkohol-eldig, och elegant rökig. En fin beska hjälps av alkoholen. Eftersmaken är lyxig med toner av choklad och whisky med en viss sötma. Kolsyran är lätt med lite småvassa bubblor, vätskan mjuk.

Kort sagt tycker jag den som väntat blivit rundare och mer sammanhållen under de här åren. Kanske också lite enklare, och nog har det förlorat en del nyanser.

Men nu var det potatisprodukterna som skulle testas mot den här dyra (60:00 för 330 ml) ölen.

Sourcream & Onion: Det här funkar inte alls. Laktossötman i chipsen får ölen att kantra helt; Den blir torr och bränd med sura toner, alkoholen framträder och blir närmast kemisk. Kroppen försvinner helt och kvar blir en smått unken ton av brända tidningar. Hu.

Grill: Lite bättre, men knappast gott. Ölen tar över helt och det är svårt att känna löksmaken alls. Paradox smakar å andra sidan ännu mer unket och träigt med en syrlig ton av färsk spånskiva.

Bonus: Provade ihop med lite Estrella Chilinötter. Det var betydligt bättre, sötman och de lätta chilitonerna gör egentligen inte den kraftiga ölen speciellt mycket bättre, men det skär sig i alla fall inte.

Lite chips i botten av påsarna, och en öl kvar att testa mot.

7 kommentarer:

 1. Rolig läsning!

  Men visst är Superchipsen lite av en besvikelse rent generellt? Ingen jätte skillnad mot vanliga.

  SvaraRadera
 2. Blev också besviken på Superchipsen, trodde verkligen att de skulle smaka betydligt mer. OLW tycks vara försiktiga generaler.

  SvaraRadera
 3. Kanske kan vara så att stora chipstillverkare har lite samma problem som de stora bryggerierna?

  SvaraRadera
 4. Jag trodde dessa Brewdog-stouts var whisky-lagrade och inte whiskey-lagrade.

  SvaraRadera
 5. @Besserwisser: Jag rättar och skyller på klumpigt rättstavningsprogram.

  SvaraRadera
 6. "storstout" var ett bra ord. Det ska jag nog använda mer.

  SvaraRadera
 7. Öl och chips känns som en rätt kass kombo, kan det någonsin bli bra?

  SvaraRadera