2010-06-03

Superchips vs. Gueuze

Bild: Tastingbeers.


Det här är den sista delen i serien där jag provar lite tuffare öl mot de "Superchips" jag fått från OLW. Tidigare har jag provet dem tillsammans med DIPA och fatlagrad stout.

Ikväll blir ölen Gueuze 100% Lambic Bio från Brasserie Cantillon, en spontanjäst gueuze från bryggeriet som lika mycket är ett museum som ett bryggeri. Jag förväntar mig en riktigt syrlig-sur öl med jästiga toner av stall, jod och järn. Just den här flaskan är tappad i 2005, så den bör ha lugnat ner sig en hel del.

Ölen är ljust orange-gul och i stort sett klar, det lilla vita skummet fräser snabbt bort utan att lämna mycket rester på glaset. Doften är honungssöt med syrliga mjuka vinäger-lika toner, en del mineraler och lätta toner av hästar och stall. Smaken är elegant söt-syrlig med smaker av honung, äppelcidervinäger och äppeljuice. Eftersmaken är syrlig med en lätt metallisk beska och lite exotiska frukter. Kolsyran är lätt och vätskan mjuk.

Tillsammans med Sourcream & Onion-superchipsen... är det inte alls dumt, faktiskt. Syran och den lätta sötman får den likaledes, om än mycket enklare, söta och syrliga toner. Faktum är att dill-kryddningen framträder mer än den gjort mot någon annan öl. Till och med den lätta frityr-smaken framträder.

Och så Grill-superchipsen... de fungerar bra, men inte lika bra. Den milda löksmaken mildras ytterligare och ölens syrliga toner tar över helt. Resultatet blir ganska platt och lite unket.

Slutsatser

OLW Superchips lovade mycket: "chipsen som ger dig en maximerad chipsupplevelse", "OLW Superchips kan liknas vid det överkryddade chipset man ibland kan hitta i vanliga påsar och som alla runt chipsskålen slåss om".

Vad som fanns i påsarna var visserligen tjockare, större och lite mer kryddade (i mängd) än de vanliga chipsen. Men så mycket mer smak kan jag inte säga att jag fick. Och finräfflingen som brukar höra ihop med gräddfilschips, fanns inte heller.

En liten besvikelse. Jag fortsätter jaga chips från Walkers och Kettle.

4 kommentarer:

 1. ICA Maxi i Malmö har tagit in Kettles chips. Det är det bästa som har hänt sedan ölexplosionen i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Kettle Chips syns numera ganska ofta, fast i odugligt stora 150g-påsar. De brittiska 40g-påsarna är däremot perfekta till en öl.

  Scen: WH Smith, Heathrow Terminal 3. Jag har just lagt upp två påsar Mature Cheddar and Chive och tre påsar Sea Salt and Balsamic Vinegar på disken i lite sistaminuten bunkring på väg hem. Kassören plockar fram ett rör Pringles Salt & Vinegar och säger att jag kan köpa det för £1. Varför då, undrar jag, när jag kan köpa Kettle Chips?

  SvaraRadera
 3. Mc Coy-chipsen håller jag mig dock borta från, efter att ha förätit mig på dem vid en Londonvistelse.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar engelska salt&winegar chips. Min ultimata chips och öl kombination är därför något riktigt syrligt typ Rodenbach grand cru och lättsaltade riktigt knapriga lantchips. Fantastiskt gott.

  SvaraRadera