2010-06-16

Galatea Sailor

Andra har redan skrivit och funderat över den här PET-flaskans design, så det hoppar jag över. Vad jag däremot kan berätta är lite bakgrund till namnet: Sailor var först en öl som under det sena nittiotalet skapades av Pripps med uttalad mening att vara ett lågprisalternativ till Pripps Blå, som fortfarande var en storsäljare. Jag antar att tanken var att rycka undan den nischen från konkurrenterna.

I mitten av 00-talet försvann dessa halvlitersburkar från hyllorna. Nu dyker den på nytt upp, fast nu är det en helt annan öl (om än fortfarande en ljus eurolager). "Sailor" var nämligen ett av de varumärken som Galatea köpte från Carlsberg, vilket hade varit ett villkor för att genomföra fusionen Pripps-Falcon-Carlsberg.

Sailor Beer (eller, enligt etiketten fast ingen annan stans, Good Ol' Sailor Beer) är alltså en ljus eurolager som marknadsförs av Galatea Spirits. Alkoholhalten är 5%. Den lanserades i det strategiska sortimentet under mars 2010. PET-flaskan var ett önskemål från Systembolaget som analyserat fram att detta var den mest miljövänliga ölförpackningen.

Jag köpte den här flaskan i mars med tanken att låta den ligga i några månader, jag var nämligen nyfiken på om den här flaskan (som belagts med ett speciellt spärrskick) skulle klara av att hålla ölen i skick.

Färgen är djupt guld, ölen fräser lite när jag häller upp den. Det benvita skummet är fingertjockt och sjunker efter en stund till ett tjockt lock utan att lämna några skumrester.

Doften är unken med en tung sötma, aningar av margarin/smörkola och blandade obalanserade humlesmaker.

Smaken är söt och fadd. Oxiderade toner av läder och papp. Konstgjorda söta smaker av sackarin och fruktos. En övergående fuktig smak av humle. Beskan är låg, liksom kroppen. Eftersmaken är lätt unken med aningar av trä och papper. Lite metallisk beska i slutet.

Kolsyran är först hård, kraftig och skarp. De små bubblorna försvinner ganska fort i munnen. Vätskan är lite mjuk.

En ganska otrevlig öl, faktiskt. Huruvida det är flaskans fel eller om den var så här från början? Ingen aning.

Betyg: 2,05. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment, april 2010. Pris: 12:90 för 330 ml.

14 kommentarer:

 1. Redan på 1970-talet fanns en Sailor-öl bryggd av något norrländskt bryggeri. Det var en normal svensk ljus lager utan störande ölsmaker. Jag kan inte komma på vilket bryggeri, men det var väl något som Pripps/Carlsberg köpte och lade ned, eftersom de sedan kom med en egen variant av Sailor.

  SvaraRadera
 2. Stämmer bra Gunnar, det var TILL som gjorde en Sailor med ett fartyg på etiketten. Var tänkt att vara ett alternativ till Pripps Blå som oxå hade en båt.......

  SvaraRadera
 3. Kan meddela att ölen är på gränsen till odrickbar även som ny och olagrad.

  SvaraRadera
 4. Vad menas med det strategiska sortimentet?

  SvaraRadera
 5. Sailorölet bryggdes i Umeå, i stadsdelen Teg. Bryggeriet låg vid södra brofästet av gamla bron (nu gång/cykelbro)över älven. Bryggeriet bryggde även det populära lättölet Sankt Olof. Bryggeriet köptes senare upp av TILL-bryggeriet i Östersund, som i sin tur hamnade i Pripps, osv.
  http://norran.se/idagihistorien/artal/handelokalt/article248731.ece?from=19220101

  SvaraRadera
 6. @Anonym: Att det är garanterat att finnas i ordinarie sortimentet i minst ett år. Det kallades tidigare "fasta sortimentet".

  @Thomas H: Tack för upplysningarna, då förstår jag mer.

  SvaraRadera
 7. TILL i Umeå (född och bodde på Teg)...lite historia. På slutet bryggdes Kaltenberg på licens. TILL-koncernen kom från Östersunds Ångbryggeri som bytte namn till TILL 1961. 1974 hindrade Sven O Persson och hans Persson Invest (var med på ett hörn då Jämtlands Bryggeri startade 1996) ett övertagande av Pripps genom att köpa koncernen. Norllandskusten bryggerier ingick (Nyckelbryggeriet, Luleå, Bocken i Gävle m fl). Så Pripps hade aldrig något att göra med TILL.

  Umeå Ångbryggeri - 1869
  Västerbottens Bryggerier 1961 - 1970
  Norrlands Bryggerier 1970-1973
  TILL 1973-
  Sammangående med Falcon 1991

  Rekommenderad läsning:
  KARTELLEN SOM SPRACK, Svensk bryggeriindustri under institutionell och strukturell omvandling 1945 - 1975 av Peter Sandberg (avhandling Ekonomisk-Historiska Institutionen Göteborg 2006)

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 8. Liten fotnot - Pripps expanderade i Norrland som varit en vit fläck för bryggeriet på 60-talet. Snårigt värre men man hade tydligen en del aktier i Östersund. TOP i Gällivare var det första bryggeriet man köpte, liksom Hernö i Härnösand. Man byggde också upp depåer längs kusten. Men i Umeå var man aldrig aktiva utan det var Falcom som la ner bryggeriet i mitten 90-talet.

  Idag så har Carlsberg en svag position i Norrland - Spendrups regerar rätt kraftigt.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 9. Ledsen om jag smutsar ner tråden med mitt inlägg, men måste bara.
  Jag absolut avgudar denna öl.
  Smaken är som sagt en aning unken, men det blir en del av charmen tycker jag.
  En good ol sailor beer kan inte annat än va unken ^^

  Antar att det är en smaksak, men den passar mig perfekt.
  Tömde hyllan på bolaget idag då det verkar vara stor efterfrågan på denna, vill inte vara utan under midsommarhelgen, hehe.
  Är ingen ölexpert alls, men tycker denna påminner mycket om Primator, med sin söthet å långa eftersmak. Primator blir iaf vad jag väljer då inte denna finns inne.

  Visst går det säga på smaken att Sailor har plastflaska, men känns bra att vara miljövänlig också :)
  Designen är ett stort plus.

  SvaraRadera
 10. Jag kommenterar en kommentar... Nåväl:
  Vad roligt med den infallsvinkeln!
  Skönt att det representeras av människorna som köper och tycker om den sortens öl också.

  Det blir ju lätt rätt elitiserat annars.

  Jag ska, bara därför, köpa mig en old sailor-öl och med öppet sinne dricka den.

  SvaraRadera
 11. Sailor som tillverkades av Umeå ångbryggeri var ett öl av bästa märke. Vi som jobbade där var oerhört stolta över vår egenproducerade öl. Tyvärr blev sagan kort ...

  SvaraRadera
 12. Ja, sailor'n från Umeå, den var god den !

  SvaraRadera
 13. Vad stod det för text på Sailor burkarna och vad hette skeppet som var avbildat?
  "Tusen buteljer i fördäcket stå tusende rullar i baken...och sedan var det en fortsättning. Någon som vet?

  SvaraRadera
 14. Min Morfar köpte sailor och kröp in i tältet. Då var det bara att packa väskan och åka till Sorsele.

  SvaraRadera