2010-06-05

Spendrups Pistonhead Low Ridin' Lager

I våras kom, med visst buller och bång, Spendrups försök att göra en "mikrobryggd öl": Pistonhead Hot Roddin' Lager. Den mottogs med visst intresse som snabbt byttes till besvikelse. Nu visar det sig att det var början på en serie, och i Systembolagets sommarsortiment kom uppföljaren Pistonhead Summer Brew - Low Ridin' Lager.

Det är en öl i amerikansk lager-stil, alkoholhalten är 5,2%. Den har humlats med Magnum, Bramling Cross och Amarillo.

Färgen är gul, det stora luftiga skummet sjunker efter ett tag ner till en två fingrar hög skumkrona. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är ganska svag/mild med en dammig ton av formfranska. Lite sötma och en vek kemisk beska.

Smaken är söt och maltig. Annars... Händer det inte mycket. Lite beska i bakgrunden. Eftersmaken är kort och söt med aningar av bröd och lite anonyma beska smaker.

Kolsyran är medelstark; de mycket små bubblorna är friska. Vätskan är överraskande mjuk.

En menlös öl. För att försöka se lite positivt på det finn i alla fall inga konstiga bismaker. Och när jag kollat i de Systembolagsbutiker jag varit i så verkar den här sälja riktigt bra i alla fall.

Eller kanske just därför?

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets sommarsortiment 2010 (lagerstatus). Pris: 10:90 för 330 ml.

3 kommentarer:

 1. De har lyckats med en sak, Spendrups. Att haka på ett klädesmärke. Bland bekanta är den här serien känd som "Cheap Monday-ölen" och de jublar naturligtvis när den kommer på burk också!

  SvaraRadera
 2. Cheap Monday har jag faktiskt inte tänkt på (mitt klädintresse sträcker sig till Ströms och Rappson), men jag vet inte om det är medvetet.

  I promotionsmaterialet verkar de snarare ha riktat in sig på hojåkar/rockabilly-kulturen. Fast det kanske Cheap Monday gör också?

  SvaraRadera
 3. är det bara slumpen att humlesorterna är i princip identiska mellan två av årets svenska sommaröl på bolaget?

  SvaraRadera