2010-06-03

Notiser XXXII


Sigtuna Brygghus har två nya öl, båda utvecklingar från vårens påsköl: Sigtuna Red Ale och Sigtuna South Pacific Pale Ale. Bryggaren Mattias berättar mer på bryggeriets Facebook-sida:
[...] Easter ale är INTE samma som South Pacific. Dock är de väldigt nära besläktade... Inte samma aromhumle, inte samma bitterhumle, ytterligare en humlesort (Motueka) ingår dessutom i South Pacific, inte samma jäst...

Nu till Röd Påsk/Red Ale: Inte heller dessa två är samma öl. Däremot är de, likt ovanstående produkter, närbesläktade. Annan jäst, MER humle (dock endast Amarillo och Centennial precis som i Röd Påsk). Sedan kör vi Late Hopping på Red Ale...
Red Ale lanseras i Systembolagsbutiken i Märsta 1 juli samt på krogarna via Brill & Co. South Pacific finns redan ute. Kan beställas från valfri Systembolagsbutik i kolli om 20 halvlitrar.

= = =

Jag har tidigare nämnt att det går framåt för de svenska småbryggerierna. Ett exempel: Strömsholms Brygghus ökar kapaciteten genom att köpa in två bryggtankar. Det sker också utbyggnader hos Sigtuna Brygghus och, även om jag inte hört något på senaste tiden, hos Dugges är det mer lagringstankar på gång. Härliga tider!

= = =

Fatlagring av öl är något som fortfarande är trendigt. Det relativt nystartade danska mikrobryggeriet JK Holtmann har tagit det här ett steg längre, och inspirerade av vinvärlden har de tagit fram en IPA som lagrats på ståltank med träspån. Inga oxiderade toner, inga reseter av tidigare drycker utan bara ren träsmak, är tanken. Ölen heter Treehuggin' IPA och finns hos exempelvis Ølbutikken i Köpenhamn.

Kommer något svenskt bryggeri att testa tekniken?

= = =

Från 1 juli sker en liten men viktig ändring på Systembolaget för de minsta aktörerna på ölmarknaden: De "lokala varorna", som kunnat säljas på den fysiskt närmsta Systembolagsbutiken om de funnits i beställningssortimentet. Nu kommer dessa i stället att gå att handla i de 3 fysiskt närmsta butikerna, vilket upplevs som en klar förbättring för bryggerierna

= = =

Ölbloggaren Dempa gör "det man är bäst på" och bjussar på information om ett antal öl som kommer till Systembolaget i höst. De riktiga godingarna kommer att trängas i hyllorna! Länk.

= = =

Nils Oscar har hakat på bröllopstrenden och bryggt en Wedding Beer, som enligt uppgift är en ale-variation av deras klassiska Kalasöl. Finns enbart att köpa hos Glenfiddish Warehouse no 68 i Stockholms Gamla Stan från och med fredag 2010-06-04. (från Allt om öl)

= = =

EU håller på att titta över sin alkoholpolitik, och vad som kommit fram hittills verkar den "svenska linjen" med minimipriser och minskad tillgänglighet vinna terräng. Som ett svar på detta lanserar nu samarbetsorganet The Brewers of Europe ett handlingsprogram med 7 punkter för självreglering av marknadsföring. Pressrelease här.

Organisation jag inte kände till: The European Parliament Beer Club.

5 kommentarer:

 1. Jag bäddade bra för vissa av dessa "notiser"....eller hur?
  Man blir sugen på att befinna sig på Glenfiddich Warehouse i morgon...

  SvaraRadera
 2. @Pelle: Absolut! Fast när publicerade du utredningen om Sigtuna-ölen? Jag såg den texten först nu.

  SvaraRadera
 3. Den halvan som avser South Pacific Pale Ale var med i min recension av ölen på Humulus-bloggen. Det var i samband med den recensionen som jag började ställa alla frågor…vad avser Wedding-ölen så försökte jag få svar på olika ställen utan framgång tills en kommentar på inlägget gav det jag hade efterfrågat…
  Syns vi i Juli förresten?

  SvaraRadera
 4. @Pelle: Inte omöjligt. Tänker du på något speciellt. Jag har semester hela månaden och tänkte i göra lite små öl-utstickare hit och dit.

  SvaraRadera
 5. Inget speciellt! Tänkte på om vi skulle sammanstråla något eftersom du missar "blindprovningen" den 28:e augusti.

  SvaraRadera