2010-06-09

Ängö Kvartersbryggeri - del 1 bryggaren

Bryggare Johan vid whirlpoolpannan.

Jag brukar envist säga att det just nu händer mycket i den svenska ölvärlden. Det är inte mindre sant just nu när tre nya (fysiska) bryggerier är på gång att brygga sina första kommersiella öl; Lundabryggeriet, Malmö Brygghus och Ängö Kvartersbryggeri i Kalmar.

Det sistnämnda är det bryggeri som kommit längst i processen, och som omväxling till mina intervjuer med fantombryggarna Jessica Heidrich (länk) och Stefan Gustafsson (länk) tänkte jag prata lite med bryggaren Johan Håkansson om vad som var på gång och hans tankar kring öl.

1993 började kalmarbon Johan att brygga öl i sin dåvarande källare. Rätt snabbt gick från maltextrakt-satser till helmaltsbryggder, och med tiden blev inriktningen på lageröl tydlig. Förutom hembryggandet och små inhopp hos nu nedlagda Ölands Gårdsbryggeri har han ingen tidigare professionell utbildning eller erfarenhet av bryggande.

Lokalproducerad öl är verkligen något som ligger i tiden – jag har själv pratat med tre bryggare oberoende av varandra om det här senaste veckan, och de har samstämmigt sagt att intresset för det nära och lokala är större än någonsin. Ängö Kvartersbryggeri kommer till att börja med att sälja sin öl till en handfull krogar i Kalmarområdet, på fat.

Johan tycker att det, apropå den aktuella debatten om öl och växthusgaser, i längden är ohållbart att frakta vatten tvärs över jordklotet, och har funderingar på att tappa ölen i envägsfat – keykeg – enstaka gånger om det finns intresse för ölen utanför Kalmar. Men det är en kostnadsfråga, som allt annat.

Vad gäller distribution av ölen förhandlar man fortfarande med de aktörer som finns, ingenting är klart. Tanken är att starta lokalt och köra ut ölen med egen bil. Eller kanske skriva något slags avtal med någon lokal budfirma/åkeri?

På frågan om vad han har för favoritöl blir svaret mer tvekande: ”Jag gillar många sorters öl. Jag tycker om att ha flera öl framför mig att kunna välja mellan, att starta med något lätt och avsluta tyngre”. Men förutom intresset för lager i allmänhet så uppskattar Johan även suröl och nämner speciellt flamländsk Oud Bruin som en underskattad stil.

Även om jag mellan raderna förstår att det mestadels kommer att bli tolkningar av klassiska (mest Europeiska) öltyper från Ängö så saknas inte epxerimentlustan: Han låg till stora delar bakom Tokens Röklakritsporter från Ölands en gång i tiden.

Uppbyggandet av bryggeriet har kostat en hel del pengar, något som har möjliggjorts av ett par medfinansiärer som tillsammans gått in med ett par miljoner kronor. Själva företaget bildades för omkring ett år sedan, och förhoppningen är att kunna brygga, sälja och få ekonomi i projektet på relativt kort tid jämfört med de små bryggerier som startade för 5-10 år sedan:
Marknaden har mognat. Det finns en helt annan kunskap hos krogar och efterfrågan hos dem som dricker öl än vad det gjorde för några år sedan.
I nästa del av intervjun kommer vi att kolla in bryggverket och den lite speciella lokalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar