2010-06-25

Nynäshamns Dagets Kanal Dubbel IPA

Dragets Kanal Dubbel IPA är en amerikansk DIPA på 7,7% från Nynäshamns Ångbryggeri.

Som brukligt med "Nynäs-ölen" är den döpt efter en geografisk plats i skärgården kring Nynäshamn. Dragets Kanal är en kort smal kanal söder om orten som kan beskådas här och läsas om här.

Bryggeriet håller på med en smärre förändring av sina flasketiketter, nu kommer flaskorna att prydas av en teckning från den aktuella platsen. Det här tror jag är den första ölen med den nya illustrationen. Resterande öl kommer att få ändrade etiketter allteftersom.

Färgen är brun med lite rött, vätskan är ovanligt klar. Det tjocka fingertjocka skummet är ljust bärnstensfärgat. Det lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är maltig med beska toner av amerikansk humle. De ökända citrustonerna med grapefrukt, engelsk apelsinmarmelad, apelsinskal. Det finns söta toner av mörkt bröd (Carlssons Fyrkant/Ölandslimpa) och kex. Aningar av russin, kåda och rönnbärsgelé.

Den inledande smaken är torr och besk, nästan sur. Lite citrus-humle (citron) och en syrlig smak av äppelsyra. Malten är förvånande lätt och torr: Aningar av russin, deg och plommon. Kroppen är medel till svag. Eftersmaken är besk och torr; toner av exotisk frukt och beska örter. Lite sötma i slutet.

Kolsyran är medel till mild, bubblorna små. Vätskan är lätt och torr.

När jag för ett par veckor sedan läste och hörde vad andra tyckte om den här ölen kunde det sammanfattas i "för lite humle, för mycket malt". Men det kunde jag väl acceptera. När DIPAn uppfanns för ungefär 15 år sedan skedde det parallellt från två håll: Dels från feltolkade recept på amerikansk IPA, dels från överhumlade amerikanska barley wines. Så jag trodde att det här var en öl i den senare skolan (ungefär som Avery Hog Heaven).

Men det var det inte heller. Här fanns inte den robusta maltiga grunden som humlen ska bygga vidare på, men inte heller den explosion från beska och humlesmaker som jag vill ha från en DIPA. Här blev det mest veligt, spretigt, syrligt och lite kemiskt. Mohawk Extra IPA var ingen världsklass-DIPA, men den leder loppet med en noslängd framför den här.

Nynäshamns Ångbryggeri ska dock ha allt beröm för storleken på förpackningen: 25 cl är precis lagom för den här typen av öl!

Betyg: 3.35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2010 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 250 ml.

5 kommentarer:

 1. Skönt att höra att någon mer än mig tyckte den var lite "meh!". Deras första dipa som de bara släppte på fat var så mycket bättre. Tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Själv tyckte jag den här var riktigt bra. Inte den spritighet som finns i vissa dipor, och jag tyckte absolut att den har en fin maltighet. (Utan att vara söt, dock. Jag tycker att det finns en tendens att blanda ihop maltighet med sötma; en av mina käpphästar.) Och humle fanns det väl, om än inte i excesser?

  SvaraRadera
 3. Själv tyckte jag den här var riktigt bra. Inte den spritighet som finns i vissa dipor, och jag tyckte absolut att den har en fin maltighet. (Utan att vara söt, dock. Jag tycker att det finns en tendens att blanda ihop maltighet med sötma; en av mina käpphästar.) Och humle fanns det väl, om än inte i excesser?

  SvaraRadera
 4. Tomas K: Fast just dubbel-IPA ska vara en excess i humle. Det kan givetvis bli gott ändå, men då ska man inte kalla det för dubbel-IPA.

  SvaraRadera
 5. Med det finns ju grader även i excessandet.

  SvaraRadera