2010-06-04

Sigtuna Sommar Wit

Två nya svenska witbier på kort tid, det är något som inte händer så ofta. Tidigare har det inte varit en speciellt vanlig stil heller, de få jag minns är Nynäshamns Yttre Gaarden (bryggs den längre?) och Sigtuna Biskop Stefans Kalk (den bryggs definitivt inte längre).

Den här kommer också från Sigtuna, men det är från andra generationen Sigtuna Brygghus: Sigtuna Sommar Wit på 4,7%. Den är, som sig bör, exotiskt kryddad: Koriander, citrongräs, citronskal och apelsinskal har varit med under bryggningen.

Färgen är guld med lite orange; vätskan är smågrumlig. Det tre fingrar höga fräsande skummet sjunker snabbt utan att lämna mycket skumrester på glaset.

Doften är vete-syrlig och kryddig med citrus och koriander. Lite sötma och en aning deg.

Smaken är torr med fruktiga toner av bananskal, apelsiner och en kryddig smak som får mig att tänka på Thai-mat. Syrliga smaker och aningar av citron. Eftersmaken är rätt kortvarig med toner av citrusfrukt, vetedeg och gröna bananer.

Kolsyran är medelstark; bubblorna är små. Vätskan är mjuk.

Witbier är en stil som jag vet exakt hur jag vill ha, och jag blir därför lite petig med dessa öl: I korthet vill jag ha en Hoegaarden Wit med extra mycket kryddor. Frisk, läskande och lättdrucken på samma gång. Ingen har hittills nått ända dit, men den här var faktiskt inte så pjåkig.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment maj 2010 (lagerstatus). Pris: 24,90 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar