2010-06-22

Notiser XXXIV


Lite krognytt från Stockholm: Källaren Aurora på Munkbron 11 i Gamla Stan kommer i augusti att bli bryggpuben Monks Porter House, den tredje krogen i Monks-gruppen. Konceptet känns annars igen: 40-50 kranar och 500-750 flasköl, huvuddelen porter/stout. Öl från det egna bryggeriet och systerbryggpuben Monk's Cafe kommer också att serveras.

= = =

Och snart kommer också The Queen's Head att öppna i Stockholm, Drottninggatan 108 är adressen (jag tror att det är den lokal som sängbutiken John Blund huserat i). Gastropub är genren och konceptet kommer väl att bli snarlikt Blue Green Lion Inn i Malmö eller Black Lion Inn i Norrköping (etc). Det är i varje fall samma ägare... 200 flaskor och cirka 25 fat är det som gäller, med största sannolikhet också real ale.

= = =

I våras gjorde jag ett "pricktest" mot kontaktallergi. Fyndiga bekanta undrade "tänk om det är öl du är allergisk mot, vad gör du då?"

Häromdagen tror jag att jag snubblade på svaret: Det här.

= = =

Debatten om koldioxidutsläpp rör inte bara fatölsanläggningar, klimatfrågan blir allt mer aktuell även när det gäller mat och dryck. Engelska Guardian skriver om detta ur ett ölsperspektiv här.

= = =

Oceanbryggeriet är på gång att brygga ännu en öl exklusivt för krog. Det blir en belgisk witbier kryddad med ingefära, kryddnejlika och lokalt producerade krusbär(!). Den ännu odöpta ölen Vit kommer att säljas hos Kock & Vin, Björns Bar och Familjen, alla i Göteborg.

= = =

Å andra sidan landet har Sigtuna Brygghus haft besök, eller "jamsession" som de kallade det, i måndags. Anders Kissmeyer från Nørrebro Bryghus var där och resultatet blev en en DIPA med lika delar amerikansk och nya zeeländsk humle, 100 IBU, 9%, 22,3 OG. Jag har ingen aning om hur, var eller när den kan drickas eller vad den döps till.

7 kommentarer:

 1. 40-50 kranar? Vilken krog har det? Inte Monks wallingatan eller sveavägen. Inte någon Bishops heller. Det lär inte Monks gamla stan heller servera. runt 20 låter mer troligt.

  Och förresten låter inte Porter House som en populär irländsk pub kedja?

  SvaraRadera
 2. Inte för att vara petig men det vi har nere i Malmö heter Green Lion Inn :)

  //eberlund - www.olradet.se

  SvaraRadera
 3. Jag diggar verkligen Björns Bar, men deras val av beställd öl från Ocean konfunderar mig.

  De borde satsat på öl som går bra ihop med deras fina utbud av ostar istället.

  SvaraRadera
 4. Ölen som är döpt till Vit (5,0%)är framförallt framtagen för avsmakningsmenyer på Kock & Vin.

  Sitter just med ett halv glas av denna bryggd. Inte riktigt färdigjäst men i afton så. Men den kommer att bli en trevlig modern Wit.

  Slutgiltiga receptet innehåller följande:

  Maris Otter Pale Ale Malt / Vetemalt
  BU: 28 (Galena)
  Arom/smak-humle 5 minuter innan kokslut - Cascade.
  Kryddning vid kokslut / Whirlpool:
  Krusbär (från Tjörn) / Citronmeliss (färsk) / Koriander (färsk) / Apelsin- Citron-, limeskal / Nejlika / Ingefära (färsk).

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 5. @Matt: De Klomp har strax under 40 fysiska kranar, även om ett antal av dem delar fat.

  @eberlund: Ooops.

  @Thomas Bingebo: Det där låter kalas!

  SvaraRadera
 6. det var ju lite jobbigt att man trodde att systemet skulle ta in bass pale ale i ordinarie sortimentet när man såg bilden.

  SvaraRadera
 7. @Hugo: Mjo. Jag kollade igenom mina äldsta flaskfoton från 2003, och då hittade jag den där. Brukar försöka illustrera notis-blocket med lite slumpvisa ölbilder.

  SvaraRadera