2010-06-19

Allt kostar


I veckan fick jag Eldrimners Nyhetsblad. Eldrimner är "Nationellt resurscentrum för mathantverk" och hantverksmässig bryggning av öl är ett av deras fokusområden under rubriken "Söka gammalt - skapa nytt. De driver också ölbryggningskurser i Klövsjö Gårdsbryggeri.

Ett antal personer som varit intresserade av att starta gårdsbryggerier har rest runt bland danska bryggerier, och det var i från den rapporten jag hittade lite intressanta siffror.

Man besökte Nørrebro Bryghus, Mikkeller och Amager Bryghus för att se lite olika typer av bryggerier.

Samt Fuglebjerggaard, ännu ett danskt mikrobryggeri jag aldrig har hört talas om. Av någon anledning rabblade de upp förpackningskostnader, som jag tyckte var lite intressanta:
 • 75 cl champagneflaska 3 kr
 • Kork 80 öre
 • Hätta (gissningsvis det jag kallar grimma) 60 öre
 • Etiketter 3 kr
Köper man en låda guldfärgade kronkapsyler hos Humlegårdens Ekolager så får man betala knappt 12 öre styck. Nu har jag inte 100% koll på påslagen i varje steg innan flaskan finns i butik, men 10 kronor känns inte som någon orimlig siffra. Någon ska betala skillnaden i slutändan... Vilket väl är ännu ett argument i min livslånga kampanj mot champagnekorkarna.

Någon som druckit öl från Fuglebjerggaard förresten?

4 kommentarer:

 1. Fuglesang ingen favorit personligen.

  Vi köper kapsyler direkt från tillverkaren så de kostar ännu mindre då man köper 100 000 stycken. Systembolagets påslag är cirka 20% på inköpspris från producent.

  Sen så har vi produktionskostnader hos producent, våra marginaler för att kunna leva och utvecklas.

  Restaurang / pub har vanligast ett påslag på 300% ex moms på inköpspris från producent, men det varierar - inte nedåt utan för det mesta uppåt :)

  Thomas Bingebo
  Bryggare / Öldrickare
  Ocanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. @Thomas Bingeo: Ah, är det Fuglesang? Det kopplade inte jag. Tja, deras omdöpta påsköl var väl okej, har jag för mig.

  SvaraRadera
 3. Fuglebjerggaard och Fuglsang kan väl ändå inte vara samma? Har Googlat lite och det förstnämnda ligger i trakterna av Helsingör medans Fuglsang ligger i södra Jylland, söder om Kolding.
  Fuglebjerggaard verkar för övrigt ha en trevlig gårdsbutik. Kolla in deras hemsida: http://www.fuglebjerggaard.dk/

  SvaraRadera
 4. Fel av mig....

  Bryggare Bing

  SvaraRadera