2010-06-10

S:t Eriks Sommarlager

Den andra ölen i Galateas och Jessica Heidrich' serie S:t Eriks (efter det gamla Stockholmsbryggeriet (länk)) är S:t Eriks Sommarlager, en ljus amerikansk helmaltslager på 4,7%. Det fysiska bryggandet har skett hos Gamla Slottskällan i Uppsala.

Amerikanska Simcoe är den dominerande humlesorten och Jessicas mål när hon tog fram receptet kunde sammanfattas i "tallbarr, Grappo, citrus och friskhet".

Färgen är ljust guld; det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är fylld med amerikansk humle med massor av grapefrukt och andra citrusfrukter. Lite färskt kött och kåda i bakgrunden, liksom lite sötma.

Smaken är mycket frisk, citrusfrukter dominerar liksom en robust beska. Det är inte speciellt mycket malt i smaken, och den ganska svaga kroppen ger inte någon balans till den kraftiga aromhumlen. Eftersmaken domineras även den av humlen och grapefrukt, men här finns också en torr kemisk ton av citronsyra, aningar av trä och surt smågodis. Avslutningen är lång med en aningen kemisk syrlig beska.

Kolsyran är medelstark med små mycket friska bubblor. Vätskan är mjuk.

En trevlig amerikansk lager med tydliga influenser av craft brewery-experimenten därborta. Lite för syrlig och kemisk i slutet, bara.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment sommar 2010 (lagerstatus). Pris: 17:90 för 330 ml.

2 kommentarer:

  1. Jag föredrog den första när den var ny, det var en riktigt trevlig pils som jag köpte ganska många av, sommar versionen var väl ok men inte lika bra. Men det är ju bara min åsikt, jag gillar ju inte öl jag testar ju bara öl som folk säger ;).

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att den här är en av säsongen mest positiva överaskningar. Kanongod, nästan som en riktigt torr ipa. Strålande till grillat.

    SvaraRadera