2010-06-08

Rothaus Tannen Zäppfle

Tillåt mig att avbryta gnetandet med de senaste månadernas Systembolagsnyheter med en tysk pils: Mamma var för en tid sedan på shoppingresa till Kiel, och shoppade ett par flaskor "konstig öl" åt mig. Det blev en flaska Tannen Zäpfle, en tysk pils på 5,1% som görs av Badische Staatsbrauerei Rothaus. Kanske ingen ekfatslagrad experimentell raketbränsleöl med oliver i, men tysk pils är ju sällan fel i min mun.

Färgen är halmgul, det tre fingrar höga skummet är varmvitt, kompakt och hårt. Det sjunker mycket långsamt ner och lämnar en hel del tjocka skumrester på glaset.

Doften är frisk, torr, humlig (tysk ädelhumle) och ren. Aningar av honung och färskt fint franskbröd.

Smaken är likaså frisk, torr, humlig (tysk ädelhumle) och ren. Oh så god! Det finns en mycket ren och uppfriskande maltsötma i den här, men humlen... Trots att jag ser på etiketten att de använt humleextrakt så är det humlen som har huvudrollen på ett fantastiskt sätt. Beskan är kraftigare än i den vanliga internationella eurolagern, men inte så kraftig som de mest beska tyskarna exempelvis Jever Pilsener. Örtiga beska smaker som övergår i en lätt kryddig eftersmak där honung utvecklas i sötman. Viss sötma och kryddiga friska smaker i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna milda. Vätskan är medelmjuk.

Oh jisses vilken god öl! Ge mig en back!!! Nu!

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Egen import från Tyskland. Pris: Gåva

5 kommentarer:

 1. Blev sugen på denna. Får nog åka till Tyskland i sommar.

  SvaraRadera
 2. Hoppsan! Jag delade en flaska med min värd i Bryssel när jag var där nyligen, och vi båda hällde ut det mesta i slasken...

  SvaraRadera
 3. Den här finns ju i varenda kiosk i tyskland och ändå har man inte druckit den... skandal helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Drack den för några år sen i Tyskland och vart positivt överraskad, smarrigt.

  SvaraRadera
 5. Fanns i korvmojen utanför MOTEK mässan i Stuttgart med :)

  SvaraRadera