2010-06-06

Anderson Valley Summer Solstice Summer Wheat

Få se om en färskare veteöl är en godare veteöl? Anderson Valley Brewing Company har en amerikansk ljus veteöl på 5,3% som heter Summer Solstice Summer Wheat.

Här i Sverige, alltså. I resten av världen heter den High Rollers Wheat - ännu en etikettsöl för Systembolaget. De börjar bli många nu. Jag vet inte riktigt om jag gillar det.

Färgen är gul-guld, vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är kryddig med en del humledofter, fast den är inte speciellt bitter. Lite lätt rostade vete-toner och en doft av mörkt bröd. Rätt så mild.

Smaken är först ganska söt med smak av bröd och antydningar av nötkakor. Lite vete i bakgrunden. Svage beska smaker med en tydlig metallisk ton. Eftersmaken är mild och kort med bara en aning humle samt en sakta växande söt smak.

Kolsyran är stark med medelstora bubblor, vätskan är medelmjuk.

Alltså. Jag begriper inte varför Systebolaget envisas med dessa amerikanska veteöl. De tyska veteölen är så mycket intressantare och godare, och det finns så mycket annan amerikansk öl som är så mycket bättre: På Beer Advocate är det här den näst lägst betygsatta ölen från Anderson Valley över huvud taget. Om man nu ska envisas med att transportera en massa vatten över Atlanten kan man väl i alla fall ta hit det absolut bästa som de gör?

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommaren 2010 (lagerstatus). Pris: 19:80 för 355 ml.

2 kommentarer:

  1. Jo, det är svårbegripligt att systembolagets inköpare anser att Svenskarna har någon sorts behov av Amerikanska veteöl, en ölstil som få Amerikanska bryggerier behärskar.

    / En ickebloggare

    SvaraRadera
  2. Left Hands veteöl tycker jag är riktigt bra.

    SvaraRadera