2010-06-13

Ölfrämjandet på Black Lion Inn: Tysk provning

Tjäder håvar in betalningen och försöker hålla ordning.

Igår lördag var det sista träffen den här terminen för Svenska Ölfrämjandets Östgötaavdelning. Den här terminen har varit den mest hektiska hittills med träffar på flera restauranger, varav en i Linköping, och ett mässbesök.

Egentligen var det här en eftersläntrare till Belgo-provningen vi hade i höstas (länk), på grund av schemakrocken för Jerry Lindahl var vi lovade en ny provning lite senare. Snabbt bestämdes att det skulle bli tema Tyskland.

Och nu var det dags för den. Lokalen var Black Lion Inn i Norrköping.

Följande öl dracks, med mina små kommentarer:
Till rökölen fick vi en liten smörgås med rökt medvurst, något som passade utmärkt.

En viss diskussion utbröt mellan mig och Jerry när han presenterade Tradition Dunkel som en veteöl. Jag vidhåller att den inte innehåller ett dugg vete, det är en mörk lager av Münchentyp. Han måste ha trott att det skulle serveras Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel. Vilket är begripligt då namnen är så lika. Nå, det är sånt som händer.

Efter provningen var det dags för lite mat; korv med potatis, senap och surkål. Till det egenvald öl. Jag var väldigt sugen på en rejäl weissbier, men den stressade bartendern och jag missförstod varandra så jag tog en Weihenstephaner Tradition Dunkel till. Det funkade det med. Extra surkål beställdes in!

Efter de mer organiserade delarna hade jag som vanligt svårt att bestämma mig för vad jag skulle dricka. Till slut blev det en flaska Courage Directors Bitter från Wells & Young. En öl som fick mig att tänka lite på Newcastle Brown Ale - kanske för att båda bryggs med tillsatt socker och färgas med sockerkulör. Men den gick ner den med.

Jag gick rätt tidigt, kände mig lite sliten efter en bartömning i fredags. Annars hade jag nog kanske provat en Nils Oscar Vår Öl eller en Åbro Majbock - den senare bryggd exklusivt för de Åbro-relaterade krogarna.

För första gången gick jag hem från en provning och kände mig... lite besviken, om jag ska vara ärlig. Alla (rättelse: Utom Weihenstephaner Tradition Dunkel) de här ölen har funnits på Systembolaget under senaste året. Visst är det bra, goda och stiltypiska öl. Jag hade å andra sidan hoppats väldigt mycket på den här provningen. Jag förstår att det inte går att plocka fram varken en buffé av Berliner Weissbier eller Gose ur rockärmen bara sådär. Men i alla fall.

5 kommentarer:

 1. Har Weihenstephaner Tradition Dunkel funnits på bolaget?

  SvaraRadera
 2. Ignorera mitt förra inlägg. Jag läste fel. Inte Hefe Dunkel utan Tradition Dunkel...

  SvaraRadera
 3. @Johan: Jag hade för mig det, men du verkar ha rätt. Jag ändrar.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår din besvikelse. Jag håller själv på att plocka ihop till en provning och har kollat in Schneider, Ayinger och några andra fina flaskor bl a ett par altbier som går att handla på Ölbutikken resp. Barley wine i Köpenhamn. Men var kan man hitta en Berliner Weissbier?

  SvaraRadera