2010-06-13

Ängö Kvartersbryggeri - del 2 bryggeriet

Koppar utvändigt, rostfritt invändigt. Fint ska de' va'! Foto: Ängö Kvartersbryggeri

Del 1 av intervjun finns här.

Ängö Kvartersbryggeri ligger insprängt bland idyllisk egnahemsbebyggelse på ön Ängö, strax öster om Kalmar stadskärna. Själva huset byggdes för prick 100 år sedan som ett tunnbinderi. Innan det blev bryggeri hade huset fungerat som lagerlokal i drygt 50 år. ”Det är lite roligare än att ligga i ett plåtskjul i ett industriområde” påpekar bryggaren Johan Håkansson när jag pratar med honom, och jag kommer direkt att tänka på såväl Slottkällan som Dugges och deras praktiska men kanske inte så glamorösa lokaler.

Efter att ha fått klart finansieringen började en omfattande ombyggnad december 2009: ”Jag fick vänta tre månader på bygglov. Det kändes väldigt segt då”. Det gamla trägolvet revs ut, ny golvplatta göts och ny VVS har dragits in. Samtidigt som ombyggnaden sköttes en hel del pappersarbete för att få alla relevanta tillstånd. ”Jag var väl lite tidsoptimist och trodde att vi kunde köra igång under våren, men nu blir det i sommar i stället”.

Bryggeriutrustningen? Jag hade föreställt mig att han liksom många andra köpt in begagnade delar från olika håll och olika åldrar som fixats ihop (bryggeriutrustning dör som bekant aldrig). Jag hade i alla fall delvis rätt: Utrustningen är begagnad, men är att betrakta som i stort sett helt ny.

Johan hade nämligen luskat reda på ett danskt bryggeri, Bredlunds Bryghus i Slagelse (på västra Själland). De hade för omkring 4 år sedan köpt ett helt nytt bryggverk från österrikiska Mavim Brauanlagen. Verksamheten var igång bara något år innan den avvecklades (jag har själv aldrig hört talas om Bredlund, men de finns på RateBeer) och till slut såldes utrustningen.

Det rör sig om ett modernt delvis automatiserat bryggverk där maximalt 1.600 liter kan jäsas per sats i två parallella jästankar. Efter det finns det hela 6 stående och 4 liggande lagertankar à 1600 liter.

Ett relativt stort bryggeri att börja med, kan tyckas. Johan håller inte med: ”Om man ska brygga kommersiellt är det lika bra att brygga ordentligt. Å andra sidan får det inte bli så stort att jag inte kan hantera det själv. Sedan går det att brygga mycket mindre batchar i den här anläggningen om man vill göra specialare.”

Eftersom han tidigare varit och gästbryggt hos Ölands Gårdsbryggeri kom jag att tänka på deras problem med oavsiktliga karamelliserade smaker i ölen, som berodde på en mindre lyckad placering av en el-värmepatron. De problemen kommer inte att finnas här, eftersom vörten kommer att värmas indirekt med en gasoldriven ånggenerator.

Det var vissa problem med denna ånggenerator, men tack vare dansk experthjälp gick den första bryggningen igång i fredags den 11 juni, då 1.600 liter av Alla Tiders Ängöl gick igång. Det planeras leverans till krogarna under första halvan av juli.

Mer om denna öl och de andra som snart ska börja bryggas i den tredje avslutande delen i den här intervjun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar